Slow Travel – Terra Park Pag

2021-10-13

Nas četvero zajedno, pored mora, ispod sunca, u prirodi. Just take it slow.

Terra Park

Ovo je jedna lijepa i opuštena priča o naših par dana na Pagu u Terra Parku zadnji vikend prije početka školske godine.
Tu smo zajedno i ne žuri nam se nigdje.

Indian summer 2021.

Terra Park, Pag

povratak prirodi

Trudim se organizirati svoje vrijeme kako bih mogla s klincima boraviti u prirodi, kopati po pijesku i navečer pričati priče i gledati zvijezde.

Živjeti polako znači biti u stanju doživljavati, proživljavati i samim time uživati u životu, bez žurbe i nečijeg nametnutog tempa.
I upravo tako je izgledao naš svaki dan. Imali smo vremena za toliko zagrljaja, laganu šetnju. Klinci su oduševljeni. Njima treba vrijeme s roditeljima i boravak u prirodi. To je ono što će jednoga dana pamtiti.

Naša iskustva postaju dio nas na način na koji materijalna dobra nikada neće moći. Ono što zajedno doživljavamo, povezuje nas. Zajedničko iskustvo izgrađuje obiteljsku zajednicu i postaje dragocjena uspomena neusporedivo intenzivnije nego bilo koji uređaj ili igračka. Djeca će se osjećati više povezano s osobom s kojom su proživjeli putovanje ili izlet nego s osobom koja im je s putovanja donijela poklon – igračku.

Krenuli smo na put kasno popodne, par dana prije nego li je počela školska godina. Odlučili smo da nećemo te dane provesti po dućanima u nabavci pribora i odjeće za novu školsku godinu (mislim da svi roditelji znaju o čemu govorim). Htjeli smo biti zajedno, opušteni. Kako smo već ušli u rujan, zaboravili smo da mrak pada ranije. Kada smo došli na Pag, otok je bio u mraku. Smijali smo se jer nismo mogli pronaći našu kućicu u Terra Park Phalaris. Bila je takva tišina, mrak, zrak je toliko fino mirisao, nebo puno zvijezda, na terasama su sjedili ljudi, u tihom razgovoru, a mi s upaljenim lampama na mobitelu i tražimo. I kada smo došli do naše predivne kućice, čuli smo more i valove kako se lagano kotrljaju. Klinci su uskliknuli i krenuli uzbuđeno trčati po svuda. Nikada to neću zaboraviti. Bilo je toliko lijepo. Večerali smo i na ležaljkama uz bazen promatrali nebo.

Pag je jedan od najsunčanijih hrvatskih otoka s najstarijim maslinama i najboljim ovčjim sirom na svijetu.

Terra Park Phalaris je smješten nedaleko od Novalje. Ime je dobio prema latinskom nazivu za trstiku. Kamp je smješten uz plažu, naša kućica je bila prvi red do mora, okruženi smo predivnim i mirisnim mediteranskim biljem i okupani suncem. Tu su i najljepši zalasci sunca. Gledali smo ih oduševljeno u tišini.

Kamp je potpuno opremljen: beach bar, restoran, pekarnica i voćarnica, ribarnica, dućan, teretana, dječje igralište pa i plaža za pse. Osim mobilnih kućica, u kampu se za smještaj nude i glamping šatori i potpuno opremljene kamp parcele.

Jedan mali čarobni dječak i jedna jako stara, predivna maslina.

Čuveni vrtovi lunjskih maslinika nalaze se u malenom naselju Lun. Lun se nalazi na najsjevernijem dijelu otoka Paga, jedinstveno je mjestu u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Lun je do prije nekoliko stoljeća bio nenaseljen pa je tako, zahvaljujući zemljopisnom položaju, cijelo ovo područje postalo veliki maslinik. Lunjski maslinici protežu se na oko 24 hektara i u njima se nalaze više od 80 tisuća stabala maslina, a više od 1500 stabala visoki su od pet do osam metara i stariji od 1200 godina. Službeno najstarija maslina u masliniku ima više od 1600 godina i ubraja se u jednu od najstarijih maslina u Hrvatskoj, pa čak i u svijetu.
Masline u lunjskim vrtovima su divlje i nikle su same od sebe. Područje je proglašeno posebno zaštićenim botaničkim rezervatom.

Do Luna smo došli autom, a na krovu smo vozili bicikle. Vrtove smo obišli na biciklima. Super je pogled na more iz vrtova, a klincima je bilo fora uzeti pauzu i sjesti ispod toliko velikog stabla masline. Ovo stvarno treba doživjeti.

Razvedenost obale omogućila je male skrivene uvale koje posjetiocima omogućuju mirno i ugodno uživanje u suncu i pejzažu Jadrana.

otok pag

Pag, otok soli, sira i čipke, jedan je od najvećih, ali i najraznolikijih otoka u Hrvatskoj, a pruža se usporedno s Dinaridima, u dužini od 60 km. Poznat kao otok mjesečeva krajolika, Pag je prošaran stotinama kilometara suhozida.

Najljepše i najugodnije se otisnuti na dasci u more rano ujutro kad još nikog nema, a more je mirno, netaknuto, uspavano.

Spavali smo odlično, i nevjerovano je kolika je želja izaći na terasu dok je ujutro zrak još svjež, uzeti sup i provozati se. More je toliko mirno i bistro, vidi se do dna. Svatko jutro i svaku večer prije spavanja, muž i ja bi se provozali. Jedan na dasci, a drugi na terasi čeka da se klinci probude.

Life on Mars

najljepša trail staza u Hrvatskoj

S jedne strane plaže koje mnogi svrstavaju u najljepše na Jadranu, a s druge strane surova priroda i uživanje u predivnim pogledima na otok Pag i Velebit!

Life on Mars je staza kojom baš ne hodate toliko često. Jedan dio staze je moguć i sa klincima. Ako piše da će vam za to trebati 20tak minuta, s klincima je to duplo, pa se pripremite. Hlada gotovo da i nema, ponesite dovoljno vode i nešto za pojesti. Tenisice su obavezne.

Pogled je nezaboravan i sigurna sam da će Toma ovu šetnju jako dugo pamtiti.

Jeste li znali?

 • da se na otoku Pagu još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more?
 • da ljubitelji alpinizma i sportskog penjanja mogu uživati u penjanju strminama stijene Stogaj, koja se nalazi u blizini naselja Metajna na sjevernom dijelu otoka Paga, uživajući pri tom u prekrasnoj panorami?
 • da se svake godine, prvi vikend u srpnju, održava izložba paške ovce i paškog sira na kojoj se ocjenjuje njihova kvaliteta?
 • da je za proizvodnju 1 kg paškog sira potrebno od 5,5 do 7 litara mlijeka?
 • da prvi zapisi o paškoj čipki potječu iz 15. stoljeća, a način izrade i uzorci su se prenosili s koljena na koljeno?
 • da je na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. paška čipka dobila zlatnu plaketu kao iznimno vrijedan ručni rad?
 • Jeste li znali da je otok Pag nastao od kućica milijardi školjaka i kostura raznih morskih životinja?

  Zelene karakteristike kampa

  SHARE THIS STORY