QA Hotel in Amsterdam

2019-03-08


U studenome prošle godine posjetili smo Amsterdam. Sudjelovali smo na divnom Nuna eventu. Bili smo smješteni u hotelu QA.

Kada sam ušla u ovaj divan hotel i vidjela toliko betona i zelenila, ispale su mi oči. Dečki su isto bili oduševljeni. Nevjerovatno mi je koliko Toma kuži lijepe prostore i uživa u njima. To mi je toliko drago.

Boravili smo u toliko divnih interijera. Blog je moj dnevnik, tu je sve ono što je meni lijepo. Znate kako kažu: I wish my eyes could take photos.

Hotel se prostire na 21 kat i ima 276 soba. Nalazi se u kvartu
Amstelkwartier koji je trenutno u fazi razvoja. Do centralne željezničke stanice i samog centra grada vam je potrebno svega 10tak minuta metrom. Mi smo se vozali metrom svaki dan, nekoliko puta. Toma je uživao. Sam je očitavao karte na ulazima u metro, pratio stanice, promatrao detalje, strojeve, pokretne stepenice, liftove… Kada smo nakon par dana promijenili hotel i otišli skoro pa u centar, vraćali smo se na ovu stanicu svaki dan i išli klopati u fini talijanski restoran kojega smo otkrili u samoj blizini hotela. Mislili smo da ćemo selidbom u centar više toga razgledati pješke. I jesmo, ali je Toma bio ljut zašto nismo više u metrou. Pa smo se ipak vraćali u ovaj divan dio grada. I moram priznati da mi je taj dio najdraži.

Hotel je uistinu predivan, a da vam malo ispričam zašto je ovaj hotel i toliko poseban. Svaki aspekt hotela osmišljen je kako bi se smanjio utjecaj na okoliš i stvorio najbolji mogući doživljaj za gosta, od staklenika na krovu do inteligentne fasade.

Izgradnju hotela i koncept održivosti osmislili su  Paul de Ruiter Architects i Mulderblauw Architecten , dok je tvrtka Tank iz Nizozemske  zajedno s Conranom i partnerima radila  na stvaranju interijera. Mnoge od brojnih maštovitih održivih značajki hotela zaslužile su mu mjesto u užem izboru u kategoriji Interijera hotela Hospitality 2018 Dezeen Awards. Dok je Tank bio zadužen za unutarnje uređenje komunalnih prostora, bar, predvorje i restoran, Conran & Partners su dizajnirali sobe za goste.

“Jedinstvenost ovog projekta leži u cjelokupnom kružnom dizajnu i integraciji zelenih principa u svim dijelovima hotela – od arhitekture do javnih prostora i prostora”, izjavili su Conran i partneri. Značajke uključuju staklenik i ribogojilište na krovu hotela gdje se uzgajaju svježe namirnice za kuhinje. Izazov je bio pružiti vrhunski hotel koji ispunjava zahtjeve kako poslovnih, tako i razonodnih putnika, dok još uvijek pokazuje osjetljivost na prirodu u svakom aspektu svog poslovanja.

U sobama su ugrađene filtrirane slavine za pitku vodu kako bi se uklonila potreba za staklenim ili plastičnim bocama za jednokratnu uporabu. Hotel također koristi geotermalnu energiju za grijanje i sustav sive vode gdje se otpadne vode iz tuševa filtriraju i ponovno koriste za ispiranje WC-a.

Fasada je spojena na sustav upravljanja zgradom, koji gosti mogu koristiti za kontrolu pojedinačnih automatskih izolacijskih zatvarača koji reguliraju temperaturu prostorije. Trećina betona hotela došla je iz starog tornja Shell, a tepisi su izrađeni od 100 posto reciklirane pređe iz ribarskih mreža.

Polirani betonski stropovi i opeka izrađena od vanjske konstrukcije donose industrijski dojam u prostor. Koristi se i mjedeni metal, svilene tapete i topli hrastovi pod kojim se također oblaže i zid oko kreveta.
Većina soba ima klupu pune širine u prozoru koji koristi pogled na susjedstvo, a bar na krovu nudi panoramski pogled na Amsterdam.

Kolica Bumprider iz Mali zakladi.

Recepcija hotela nalazi se na prvom katu kako bi se napravilo mjesto za nizozemski restoran u prizemlju. I mi smo u tom restoranu uživali svako jutro. Iako smo imali dosta planova i obaveza, kada bi ušli u restoran, nije nam se žurilo. Uživali smo u prostoru i vrhunskoj hrani. Dopalo mi se kako je Toma sve to prihvatio i koliko se trudio komunicirati na engleskom jeziku. Ljudi su to skužili i zato su ga još više poticali na razgovor, postavljali su mu pitanja i pozdravljali ga.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT