Dobrodošli u Vrtnarstvo Tement

2022-08-14

Dugo sam dogovarala kavu s Jelenom iz Mia & Mika, i konačno smo uspjele. Taj puta je kod mene u gostima bila Ivona. Rekla sam joj da ćemo se zaletiti do Slovenije na jedno predivno mjesto. I evo nekoliko slika koje su stvarno nabrzaka nastale u mom fotoaparatu. Kako je Ivona isto napravila hrpu divnih fotografija, odlučila sam ovo odvojiti u dva blog posta. Ugostila nas je Jelenina prijateljica Klementina, vlasnica ovog predivnog mjesta: Vrtnarstva Tement.
Sa svojom obitelji živi u jednom malom mjestu u Sloveniji u blizini Maribora. Po struci je krajobrazni arhitekt. Ima toliko smisla za lijepo življenje, interijer i hranu, a naravno i za biljke, da je to nevjerovatno. Pored samog vrtlarstva, nalazi se i njihov dom koji možete vidjeti na ovim fotografijama. To je zapavo stambeni kontejner ili mobilna kućica. Kakva pozitivna energija i divota. Napravila nam je prefini doručak od šparoga iz svoga vrta i jaja od svojih kokica. Na kolačima je bilo naravno i njezino cvijeće sa terase na kojoj smo sjedile. Klementina je predivna osoba i postavila sam joj nekoliko pitanja kako biste je i vi bolje upoznali.

Lili: Možeš li u kratko čitateljima reći nešto o sebi? Tko je Klementina?
Klementina: Klementina se rodila u prirodi i takva je ostala, moja duša i način života još danas. Volim putovati i vidjeti velike gradove, galerije, muzeje, dizajn svega i svačega… a poslije svega novoga najbolje se vratiti kući i dijeliti energiju u sve ovo biljkasto i cvjetno što imamo.

Lili: Kako bi opisala svoju struku i posao?
Klementina: Krajobrazna arhitekta je moja struka, tako da potpuno ide uz posao i priču koju razvijamo u vrtlarstvu Tement. Prikazujemo kako izgleda živjeti i raditi na
obiteljskoj vrtlarstvu već 29 godina, koji su napravili moji mama i tata. Tu svi volimo podijeliti našu filozofiju i organic način proizvodnje cvijeća, povrća, biljaka i svega što uzgajamo. Naša djeca i mi živimo uz vrtlarstvo s puno životinjama i prirodom, i to je jedan jedini put i način za nas. To dijelimo sa svima koji dođu kupiti biljke i s našim online pratiteljima.

Lili: Kako stigneš uskladiti posao i obitelj, kakva vam je rutina?
Klementina: Iskreno, nemam pojma kako smo izgurali sve ovo, haha. Svaki dan nam je iznenađenje, a djeca su prepuna energije, tako da ne ide nam loše ali nismo još pronašli najbolji recepta. A mislim da niti ne postoji. Najvažnije je na nama da se opustimo i radimo u ritmu kojeg nam daje život, obitelj i naše biljke.

Lili: Koje vrijednosti nastojiš usaditi djeci i na koje praktične načine to i činiš?
Klementina: Želim da djeca puno rade s nama u kuhinji, u vrtu i u vrtlarstvu. Trudimo se naučiti ih kako stvari rade, kako bi naučili napraviti i sami jednoga dana. Uče brzo. Nije bitno da li uspiju iz prve i koliko se spetljaju, bitno je da imaju volju i da rade. Najviše si želim da djeca imaju u glavi put, da znaju kamo žele i što žele i da pokušavaju, trude se i rade na tome. Nisam mama koja se brine ako se djeca uprljaju, ako malo padnu, jer vrlo brzo počinju raditi stvari sami i taj sjaj u očima kada im uspije, e to je ono najbitnije.

Lili: Osim za biljke, imaš predivan smisao za interijer. Što tebe inspirira?
Klementina: Da si me ovo pitala prije 10 godina, ja bih ti nabrojala sve muzeja svijeta koje sam prehodala, imena svih ljudi koji su mi vau, a danas je moj odgovor toliko jednostavan: najviše me inspirira sama priroda. Kada shvatimo koliko smo svi posebni, i sve oko nas je toliko posebno, e onda se priča krene razvijati i nastaju nove priče, i najljepši projekti: kuće, vrtovi….
Za ljude koji vole krajobraznu arhitekturu i biljke preporučujem časopise Bloom I Garden Illustrated.

Lili: Koji savjet bi dala ljudima za uređenje stana s biljkama? Posebno tu mislim na manje životne prostore.
Klementina: Interes za biljkama je zadnjih 5 godina u tolikom porastu i meni je to super. Kao trend jungle stana i osjećaja prirode u interijeru. Ali s biljkama se ipak treba puno raditi kada ih imamo i zato preporučujem birati sorte koje su jednostavne i koje ne rade previše problema. Ja uvijek preporučujem Strelitzia Nicolai jer su velike, jednostavne i ostavljaju poseban dojam u prostoriji zbog svojih velikih listova.

Lili: I koji savjet bi dala meni koja planiram sagraditi kuću? Od kuda krenuti?
Klementina: Da kreneš iz prirode koje je tamo, da se pitaš što ti želiš, koliko vremena imaš za održavanje vrta? Ako ćeš raditi sama, korak po korak, pronađi lokalni rasadnik i pokaži im svoje skice slike i ideje i da li oni maju prave biljke za to. Imamo odlične garden profile na Instagramu zadnjih godina na kojima se može svega naučiti i dobiti puno ideja. Samo je jako važno birati biljke koje žive na našim područjima kako bi i preživjele i rasle i kod nas.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT