,

Archive Store in Amsterdam

Kad god otputujem u neki grad, imam veliku želju posjetiti ovakva čarobna mjesta, koncept dućane u kojima se nude najljepši artikli za dječje sobe. Kada smo krajem prošle godine bili u Amsterdamu, nisam mogla dočekati da nam na red dođe ovaj divan dućan koji se zove Archive store.

Dućan je otvorio vrata početkom 2016. u staroj gradskoj jezgri Amsterdama. Vlasnici su tijekom putovanja po drugim zemljama i mjestima prikupili njima najljepše dječje stvari. Uvijek su sanjali da imaju vlastitu trgovinu. Ostvarili su svoje želje i okupili kolekciju s brendovima i artiklima iz cijelog svijeta. Usredotočeni su na interijer i dekoraciju dječje sobe, posebne igračke, najmekšu posteljinu, njegu kože i pribor te su ukrasili dućan baš onako kako bi i ukrasili vlastiti dom i sobe svojih mališana. A to se i vidi čim uđete u dućan. Mene je malo podsjetio na moj stan iz mašte.

Amsterdam je njihov rodni grad, grad koji nije poput svih drugih glavnih gradova u Europi. Iako im je sve poznato u gradu, još uvijek se mogu izgubiti u malim ulicama i svaki put otkrivati nova mjesta. Kanali nas još uvijek mogu zadiviti prekrasnim panoramama starih kuća na kanalima. Volimo sve raditi pješice i biciklom, svi kvartovi su tako blizu da je Amsterdam lako istražiti na taj nizozemski način. Volimo „ The nine streets“ u kojima možete pronaći lijepe butike, male restorane i trgovine okružene kanalima. Mene su isto dojmile te ulice. Kada smo se kroz dva dana preselili u hotel bliže centru, bili smo na par minuta hoda od toga dijela grada i svaki dan smo prolazili pješke kroz njega. Već smo bili domaći. Uistinu je jako lijepa atmosfera.

Evo još nekoliko lokacija koje preporučuju vlasnici, a vi ih zabilježite kao mjesta za posjetiti. Tipične lokalne tržnice: The Albert Cuijp, Noordermarkt i Flower market u ponedjeljak ujutro u Amstelveldu. Otkrijte mirne i lijepe skrivene dragulje u gradu sa svojim tajnim vrtovima: The Hoftuin (njihova druga lokacija nalazi se u Voldelparku), Hortus BotanicusThuis aan de Amstel i de Vergulden Eenhoorn.

U sunčano subotnje jutro odite u “De Plantage” odmah pored zoološkog vrta ARTIS. Sjedite vani dok se djeca igraju na velikom trgu, a vi gledate flamingose i uživate u ukusnom doručku ili ručku s najboljom kavom. Ne zaboravite ponijeti ručnik, jer će sigurno vaši mališani skočiti u vodene fontane kao i sva djeca koja ovdje vole raditi.

Odite trajektom (ili unajmite čamac) na sjevernu stranu Amsterdama i posjetite “Hangar”. Osim velike ljetne terase na kojoj možete čitav dan sjediti na suncu s golim nogama u pijesku, tijekom zimskih mjeseci na terasi se nalaze dva velika kamina, što vam omogućuje da sjedite vani. Također, šator na terasi je jedinstveno mjesto gdje možete uživati u ovoj lijepoj lokaciji s pogledom na IJ tijekom cijele godine.

Koje muzeje posjetiti s klincima?

Odlazak u “Tropen Museum” zadovoljstvo je za roditelje i djecu. Nalazi se u blizini parka “Oosterpark”, parka s puno djece, s nekoliko igrališta i malim bazenom za djecu u ljetnim mjesecima.

NEMO Muzej je znanstveni muzej koji je odličan za djecu od 4 godine i više. Mogu eksperimentirati, igrati se, vidjeti i otkrivati. To je posve drugi svijet! Mi smo našeg Tomu odveli u taj muzej. Srećom zatvara se u 18h, jer nikada ne bi izašli iz njega.

Taj dan kada smo posjetili dućan, bilo je baš jako hladno. Zime su tamo puno oštrije nego kod nas. I cijeli dan s dvoje djece, a Matej je tada bio baš mrvica od tri mjeseca, morate biti jako dobro organizirani. Svi moraju biti siti, naspavani i uvijek morate rasporediti vrijeme tijekom dana da svi budu zadovoljni. Sjećam se kako smo zabundani ušli u dućan, a ja sam preuzbuđeno počela gledati na sve strane. Toliko sam se uzbudila da nisam previše niti fotkala. Htjela sam sve vidjeti i malo porazgovarati s osobljem. Imala sam sreće, vlasnica je bila u dućanu, vidite je na fotkama kako razgovara na mobitel za pultom. Jako je draga i susretljiva. Odvela me u svoj ured da podojim Mateja pa smo tamo malo i porazgovarale. Jako vole profil naše Ivane Kuluz te su imale s njom i par suradnji. Naravno, kada imaju tako dobro oko za lijepo.

Nadam se da sam vas inspirirala ovim fotkama i da ćete posjetiti neka od mjesta koja sam navela u ovom malom vodiču kroz grad Amsterdam. Moj kod za popust na Bookingu i dalje vrijedi. Sretan vam put!

next post
Sky above, sand below, peace within
Ima na ovom planetu prelijepih mjesta, lokacija, plaža… ali meni je ova najljepša. Mala plaža ispod Biokova. Tu se kupamo godinama, vodimo našeg Tomu i [...]