Archive Store in Amsterdam

2019-07-28

Kad god otputujem u neki grad, imam veliku želju posjetiti ovakva čarobna mjesta, koncept dućane u kojima se nude najljepši artikli za dječje sobe. Kada smo krajem prošle godine bili u Amsterdamu, nisam mogla dočekati da nam na red dođe ovaj divan dućan koji se zove Archive store.

Dućan je otvorio vrata početkom 2016. u staroj gradskoj jezgri Amsterdama. Vlasnici su tijekom putovanja po drugim zemljama i mjestima prikupili njima najljepše dječje stvari. Uvijek su sanjali da imaju vlastitu trgovinu. Ostvarili su svoje želje i okupili kolekciju s brendovima i artiklima iz cijelog svijeta. Usredotočeni su na interijer i dekoraciju dječje sobe, posebne igračke, najmekšu posteljinu, njegu kože i pribor te su ukrasili dućan baš onako kako bi i ukrasili vlastiti dom i sobe svojih mališana. A to se i vidi čim uđete u dućan. Mene je malo podsjetio na moj stan iz mašte.

Amsterdam je njihov rodni grad, grad koji nije poput svih drugih glavnih gradova u Europi. Iako im je sve poznato u gradu, još uvijek se mogu izgubiti u malim ulicama i svaki put otkrivati nova mjesta. Kanali nas još uvijek mogu zadiviti prekrasnim panoramama starih kuća na kanalima. Volimo sve raditi pješice i biciklom, svi kvartovi su tako blizu da je Amsterdam lako istražiti na taj nizozemski način. Volimo „ The nine streets“ u kojima možete pronaći lijepe butike, male restorane i trgovine okružene kanalima. Mene su isto dojmile te ulice. Kada smo se kroz dva dana preselili u hotel bliže centru, bili smo na par minuta hoda od toga dijela grada i svaki dan smo prolazili pješke kroz njega. Već smo bili domaći. Uistinu je jako lijepa atmosfera.

Evo još nekoliko lokacija koje preporučuju vlasnici, a vi ih zabilježite kao mjesta za posjetiti. Tipične lokalne tržnice: The Albert Cuijp, Noordermarkt i Flower market u ponedjeljak ujutro u Amstelveldu. Otkrijte mirne i lijepe skrivene dragulje u gradu sa svojim tajnim vrtovima: The Hoftuin (njihova druga lokacija nalazi se u Voldelparku), Hortus BotanicusThuis aan de Amstel i de Vergulden Eenhoorn.

U sunčano subotnje jutro odite u “De Plantage” odmah pored zoološkog vrta ARTIS. Sjedite vani dok se djeca igraju na velikom trgu, a vi gledate flamingose i uživate u ukusnom doručku ili ručku s najboljom kavom. Ne zaboravite ponijeti ručnik, jer će sigurno vaši mališani skočiti u vodene fontane kao i sva djeca koja ovdje vole raditi.

Odite trajektom (ili unajmite čamac) na sjevernu stranu Amsterdama i posjetite “Hangar”. Osim velike ljetne terase na kojoj možete čitav dan sjediti na suncu s golim nogama u pijesku, tijekom zimskih mjeseci na terasi se nalaze dva velika kamina, što vam omogućuje da sjedite vani. Također, šator na terasi je jedinstveno mjesto gdje možete uživati u ovoj lijepoj lokaciji s pogledom na IJ tijekom cijele godine.

Koje muzeje posjetiti s klincima?

Odlazak u “Tropen Museum” zadovoljstvo je za roditelje i djecu. Nalazi se u blizini parka “Oosterpark”, parka s puno djece, s nekoliko igrališta i malim bazenom za djecu u ljetnim mjesecima.

NEMO Muzej je znanstveni muzej koji je odličan za djecu od 4 godine i više. Mogu eksperimentirati, igrati se, vidjeti i otkrivati. To je posve drugi svijet! Mi smo našeg Tomu odveli u taj muzej. Srećom zatvara se u 18h, jer nikada ne bi izašli iz njega.

Taj dan kada smo posjetili dućan, bilo je baš jako hladno. Zime su tamo puno oštrije nego kod nas. I cijeli dan s dvoje djece, a Matej je tada bio baš mrvica od tri mjeseca, morate biti jako dobro organizirani. Svi moraju biti siti, naspavani i uvijek morate rasporediti vrijeme tijekom dana da svi budu zadovoljni. Sjećam se kako smo zabundani ušli u dućan, a ja sam preuzbuđeno počela gledati na sve strane. Toliko sam se uzbudila da nisam previše niti fotkala. Htjela sam sve vidjeti i malo porazgovarati s osobljem. Imala sam sreće, vlasnica je bila u dućanu, vidite je na fotkama kako razgovara na mobitel za pultom. Jako je draga i susretljiva. Odvela me u svoj ured da podojim Mateja pa smo tamo malo i porazgovarale. Jako vole profil naše Ivane Kuluz te su imale s njom i par suradnji. Naravno, kada imaju tako dobro oko za lijepo.

Nadam se da sam vas inspirirala ovim fotkama i da ćete posjetiti neka od mjesta koja sam navela u ovom malom vodiču kroz grad Amsterdam. Moj kod za popust na Bookingu i dalje vrijedi. Sretan vam put!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT