Zašto je važno imati pročišćivač, ovlaživač i difuzor u stanu

2023-01-18

Dugi niz godina doma koristim difuzore. Redovito svaki dan. Difuzor je maleni ali moćni aparat u koji se stavi voda (mi koristimo filtriranu i s izvora) te eterična ulja. Ovisno o potrebi, biram i eterično ulje. Više o tome pročitajte na blogu: “a modern guide to healthy & happy home” gdje sam puno pisala o kvaliteti i dobrobiti korištenja eteričnih ulja.

Međutim od kada imamo gradilište ispred prozora, naš stan je prepun prašine i tko zna kakvih čestica. Preko zime radi i grijanje, zrak se isušuje i baš je neugodno za biti doma. Jeste li znali da zrak u zatvorenoj prostoriji može biti do 5 puta zagađeniji od zraka na otvorenom? Odlučila sam nabaviti pročišćivač zraka. To je uređaj koji uklanja onečišćenja iz zraka u prostoriji kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru. Neko pravilo je izluftati stan koliko ide, što od gradilišta pored, što od niskih temperatura. U našoj varijanti je najbolje bilo napraviti propuh. Tada bih upalila Gorenje pročišćivač da odradi ciklus. I kada završi, difuzor. Za pročistit zrak koristim blend Purification. To je savršena mješavina eteričnih ulja: citronela, limunska trava, lavandin, ružmarin, mirta i čajevac. Uz njega, koristim i eukaliptus, bor, smreku, limun. Predivne biljke koje toliko gode našem tijelu.
Kako difuzor radi kao mali ovlaživač zraka, nema smisla koristiti ga u isto vrijeme kada i pročišćivač, pa pripazite na redoslijed korištenja uređaja.

Pročišćivači zraka djeluju tako da iz zraka uklanjaju štetne čestice. Alergeni, zagađivači i toksini iz zraka ostati će zarobljeni u filteru pročišćivača. Naš Gorenje pročišćivač zraka ima HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter.

HEPA filteri u pročišćivačima zraka smatraju zlatnim standardom filtera. Naime, HEPA filter će ukloniti 99.97% mikroskopskih čestica veličine do 0.3 mikrona (alergeni). Pročišćivači zraka s ovom vrstom filtera uklanjaju pelud, spore plijesni i gljivica, prašinu, dim te dlake i perut kućnih ljubimaca, i to tako da zarobe čestice u filtru i više ih ne ispuštaju van. Zbog toga su idealno rješenje za osobe koje pate od alergija. Filter je potrebno mijenjati barem jednom godišnje kako bi pročišćivač mogao optimalno raditi.

Morate znati da ovlaživač zraka nema funkciju čišćenja. Jednostavno kontrolira razinu vlage u prostoriji. Difuzor nije toliko jak da navlaži zrak u stanu, ali je dovoljan za jednu prostoriju. I to je jedan od razloga zašto koristim difuzor: zbog vlage i zbog korištenja eteričnih ulja. Dok nisam imala difuzor, dok je radilo grijanje, stavljala sam mokre krpe na radijator i na njih bi nakapala eterična ulja. Uvijek postoji način za snaći se, ali danas ovi mali aparati baš olakšavaju život. Posebno u gradu.

fotografija: Rajna Raguž

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT