Vapnene boje za zidove. Upoznajte Kalklitir. Ja sam odabrala Concrete primo! Koji divan naziv za ton boje!

2019-02-12

Pratili ste kako smo ovaj vikend sređivali zid u dnevnoj sobi. Ovo je prostor u kojemu boravimo najviše vremena. I jako mi je važno da je u njemu dobra energija. Boja zida prije ove je bila svjetlo sivo-plava. Tu je bila skoro dvije godine. I dosta, treba promjene. Najlakše je osvježiti prostor novom bojom na zidu. Barem meni 🙂 Tada dobijete i priliku za pospremiti taj dio stana. Nakon toga imam osjećaj da sam ušla u neki skroz novi prostor. Pomalo onaj osjećaj useljenja u novi stan. Divota. Prvi puta da imamo ovako tamnu boju na zidu i dopada mi se. Imam osjećaj da je strop nekako viši. A isprva sam mislila da će mi smanjiti prostor. Jako zanimljivo.

Većina vas koja prate blog duže vremena ovo zna, ali evo neka ponovim: u ovom dijelu stana su zapravo trebale biti dvije spavaće sobe, ali su one po kvadraturi trebale biti veće od dnevnog dijela i zbog toga smo mi okrenuli tlocrt. Htjeli smo u dnevnom dijelu stana veći broj kvadrata, prozore na jug, te da ulaz u stan bude odvojen od spavaćeg dijela. Sigurno ću opet dobiti puno pitanja za blagovaonski stol, pa mi je najbolje odmah napisati od kuda je 🙂 Habufa iz Nizozemske. Kupljen je u jednom divnom dućanu davno prije Tome. Dućan je nažalost zbog krize zatvoren.

Sada ću vam malo ispričati koja je to boja na zidu i kojom tehnikom je nastao ovaj cloudy efekt. Riječ je o Kalklitir bojama. Kalklitir je obiteljska tvrtka specijalizirana za prirodne boje. Tvrtka se temelji na vještinama i obrazovanju Audur Skule koja je dekorativni slikar. Moraš voljeti boje da bi napravio ovako dobar proizvod s toliko divnih nijansi. Moj tata je bio slikar. Sigurna sam da bi bojao sa mnom da je još tu.


“Dream in colours, for hues are vibrant. 
Paint each day with a smile. 
In days of past, don’t grieve; 
Make new deposit to the pleasant memory bank! 
Let your life be a reason for others to LIVE.” 
― Somya KediaKalklitir – Kalkpaint (vapnena boja). Litir na islandskom jeziku znači boja. Pet članova obitelji koja vodi ovu tvrtku je rođeno na Islandu, onda vam je i jasno kako je nastao naziv.

Ono što je jako važno za naglasiti da su boje netoksične. Puno me vas pitalo za to, pa da vam malo pojasnim. Kalkpaint sadrži vapno (kalcijev dihidroksid). Ima visoku pH vrijednost od 12 (to je visoko alkalni proizvod). Kada se pomiješa s vodom, sadrži manje od 5% veziva i nema plastičnu foliju i boja je VOC free (volatile organic compounds). Ni jedan od pigmenata (mineralni ili zemni oksidi) koji se koriste u proizvodnji nije opasan. Dok se suši na zidu, samo voda isparava, nema štetnih isparavanja i nakon sušenja boja je potpuno sigurna za boravak u prostoriji. Tako da smo mi svi mogli biti u istoj prostoriji za vrijeme bojanja. Vapno, zbog njegove visoke alkalnosti, ubit će plijesni i gljivice i pomoći spriječiti rast gljivica na površini. U boju se ne dodaju nikakvi konzervansi.

Boja je u prahu i pakirana je u meni jako lijepe vrećice. Kada miješate prah s vodom, radite to u dobro ventiliranoj prostoriji, pored prozora ili na balkonu. Možete miješati s pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Mi smo miješali sa starom kuhačom kako i inače znamo miješati boju, ali moja preporuka je svima koji to ne rade često da ipak ovu promiješaju s pjenjačom.

Kako bi dobili ovaj cloudy efekt na zidu, boju trebate nanositi X tehnikom bojanja. Boja se nanosi širokim kistom za bojanje, ne s valjkom. Da bi vam bilo jasnije, pogledajte video. To je vrlo jednostavna metoda bojanja, nemojte da vaš uplaši zato što niste prije tako bojali zidove 🙂 Ako se odlučite za X tehniku bojanja, dodajte 10% više vode u smjesu. Pripazite da uvijek ocijedite kist prije nego li prinesete kist zidu. Preporuka je da boju nanesete u dva sloja. Mi jesmo i jako smo zadovoljni. Kada krenete s bojanjem, ne prekidajte dok ne završite cijeli sloj. Prvo pobojajte rubove, kao kada slažete puzzle pa prvo složite okvir. Boju nanosite od vrha prema dolje. Mi smo prvi sloj bojali s desna na lijevo pa obratno. Ne vjerujem da je ovo toliko bitno, ali evo čisto kao ideja kako da nanos bude ravnomjeran.

Boje možete kupiti u web shopu, na Amazonu i H&M koncept dućanima u Švedskoj. Imaju i lijepi Instagram profil, navratite i tamo za više inspiracije.

Od 14.2. pa do 24.2. možete iskoristiti popust od 25% na kupnju boje u web shopu s kodom lilihalo25. Pazite da ga unesete malim slovima i uživajte u bojanju!

Mene je sinoć prala neka groznica, imam temperaturu i muka mi je. Ne mogu stići odgovoriti na sve porukice. Hvala vam puno na brizi i lijepim riječima. Nadam se da sam u ovom blog postu odgovorila na neka od vaših pitanja i da sam vam olakšala potragu za dalje. Samo hrabro s bojanjem!

Miffy lampa iz Mali zakladi. Concrete primo boja za zid Kalklitir.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT