Nova sušilica rublja – kako odabrati, na što paziti. Naše iskustvo i recenzija.

2022-05-05

Prvu sušilicu smo kupili kada je Toma bio malo stariji od Mateja danas. Jer više nismo mogli s toliko robe koja se suši po cijelome stanu. Zmazana roba od djece, s posla, sportskih aktivnosti i mlađih i starijih ukućana i možete prati i sušiti barem dva puta dnevno. Danas ne mogu zamisliti život bez sušilice. Koliko mi trošimo taj stroj, mislim da smo odlični testeri.
U našem stanu je jako toplo i ima sunca gotovo cijeli dan, međutim nemam ja toliko prostora da mi po cijeli dan stoji štrik u dnevnoj sobi ili hodniku. Uz to, koliko mašina znamo oprati, ne stigne se sve posušiti. Uostalom, ako za vrijeme toplih dana robu sušite vani, morate znati da to nije ok ako ste alergičar. Kada krene sezona peludi, to sve završi na vašoj robi. I šećer za kraj, u našem kvartu se stalno nešto gradi, ruše se stari objekti i grade novi, tako da na žalost imamo jako puno prašine. I to svaki dan.
Svježe oprano rublje koje se suši na štriku uz blagi povjetarac ne postoji kod nas na balkonu, i zapravo nije baš realno. Posebno za Zagreb. Kada su vani niske temperature, a pogotovo ako živite u stanu, život bez sušilice teško je zamisliv. A kod nas je svako malo kiša, i toplo je svega par mjeseci u godini.
Toliko je razloga za sušilicu rublja.

Pokušat ću vam malo pojasniti kakve vrste sušilica postoje i koje su karakteristike dobre sušilice.
A moram vam malo pokazati i najslađeg pomoćnika na svijetu. Kako on voli sa mnom sve raditi. Najdivnije stvorenje na svijetu.

Vrste sušilica

Postoje dvije osnovne vrste sušilica: ventilacijska sušilica i kondenzacijska sušilica.

Ventilacijska sušilica za sušenje rublja uzima suhi zrak iz svoje okoline s jedne strane te ga ispušta u obliku toplog, vlažnog zraka, najčešće kroz ventilacijsku cijev na zidu podruma, tavana ili neke druge prostorije u kući. Dakle za postavljanje ovog stroja, morate imati adekvatno mjesto. Odvodnu cijev sušilice trebate spojiti na odvod koji će zrak ispuštati van, no ne može se raditi o klasičnom ventilacijskom sustavu jer će se para kondenzirati i voda će se nakupljati na mjestima gdje je ne bi smjelo biti. Ako živite u stanu, možete se pozdraviti s ventilacijskom sušilicom.

Kondenzacijska sušilica cirkulira isti zrak iz okoline tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator, gdje se on hladi. Ta kondenzirana vlaga se sprema u zaseban spremnik koji se preporučuje isprazniti nakon svakog programa. I ja to redovito i radim. U usporedbi s ventilacijskim modelom, ovaj tip sušilice ima veću potrošnju električne energije, ali je i dalje najčešći izbor onih koji žive u stanovima jer nije potrebno bušiti zidove, već ju se može postaviti gdje god ima utičnice za struju. Plug and play.

Sušilica i perilica 2-u-1 – dakle treća opcija jedan uređaj koji je kombinacija perilice i sušilice. Ali krepa jedno, ništa od drugog. I ovo mi ne dolazi u obzir. Međutim dobar je izbor kada se nema mjesta.

Potrošnja energije

I tako dolazimo do potrošnje energije. Ako pazite na potrošnju, svakako kupite kondenzacijsku sušilicu s toplinskom pumpom. Toplinska pumpa omogućuje da se rublje suši na nižim temperaturama (50°C – 55°C). To na kraju dovodi do značajne uštede, pogotovo zato što su takve sušilice u startu malo skuplje od sušilica bez pumpe. Ako sušilicu često koristite kao i ja, odaberite onu s toplinskom pumpom. I tako smo mi odabrali našu novu Gorenje DE83/GID.

Kapacitet sušilice

Nakon vrste sušilice, njezin kapacitet je drugi najvažniji element. Važno je ne kupiti sušilicu većeg kapaciteta nego što ti treba jer će nepotrebno trošiti više struje. Mi smo odabrali sušilicu kapaciteta 8kg, malo veću od prošle, jer mi u sušilici sušimo i tepihe! Naime, imamo pamučne tepihe zbog djece, preveliki su za sušenje na radijatoru, preteški za štrik, i često završe baš u sušilici. Sušimo i navlake od kauča, poplune, deke… sve što je dosta veliko i ova od 8kg nam se pokazala idealna.

Filter i pretinac s vodom

Filter je potrebno čistiti svaki put nakon što sušilica završi, pa pripazite da je taj filter lako dostupan i da se lako čisti. Sušilice s toplinskom pumpom često imaju još jedan dodatni mikro filter. Stoga pazi da se i on lako vadi i čisti. Taj uvijek ostavim mužu, ali i ja znam gdje je 🙂

Kod kondenzacijske sušilice imaju pretinac s vodom. Ako je na dnu, bit će ga teže vaditi. Pripazi na praktičnost. Na našoj Gorenje se nalazi gore, i taj zadatak možete dati i klincima. Fora je raditi kućanske poslove. A prolijevanje vode je zabavno.

Funkcije i programi

Funkcije koje su mi se posebno dopale su: odgoda početka rada StartDelay i program za pola punjenja. Odgoda početka rada je jako korisna funkcija jer zadajemo sušilici da radi noću kada je struja jeftinija.
Mislim da nije potrebno imati previše programa, jer manje više koristim iste. I neka vam to ne bude nešto po čemu donosite odluku. Ali ove dvije funkcije su fora jer nam pomažu u štednju energije i novaca.

Garancija

Garancija ili jamstvo na uređaj – kupite uređaj koji nudi najdulji garantni rok. Možda vam se stroj neće kvariti, a možda će se kvariti i nekoliko puta. Pa ovo stvarno toliko znači. Danas je na tržištu toliko brendova i marki, novih i starih, i meni to više ništa ne znači. Ono što gledam je osobno iskustvo, raspitujem se i kod drugih bliskih osoba, pročitam recenziju od blogova koje pratim i odlučim na kraju, vrlo često, baš po tome tko nudi koliku garanciju.
Gorenje nudi 5 godina garancije na svoje uređaje ali i registraciju uređaja.

Koje su prednosti registracije uređaja? Prednosti su najveće baš tada kada trebate pomoć!

  • sigurna pohrana maloprodajnog računa, pohrana svih dokumenata i uputa za uporabu – više ne morate pamtiti datum kupnje ili kod uređaja
  • brz pristup sveobuhvatnoj zbirci savjeta za jednostavniji život,
  • pristup i odgovori na najčešća pitanja korisnika
  • informacije o posebnim ponudama i akcijama. Registracija vam također olakšava rad u slučaju neugodnosti, jer će se razgovor sa servisnim timom odvijati brzo, jasno i učinkovito, jer imate račun i sve potrebne dokaze na jednom mjestu.

Mi smo jako zadovoljni sa sušilicom. Ovo je fotkano malo iza jedne obiteljske želučane viroze. U ovo vrijeme smo imali dvije sušilice u stanu, jer staru nismo stigli prevesti na novu lokaciju. A dobro su nam i došle obje, jer smo morali oprati sve po stanu.

Košarice za organiziranje stvari su Liewood Weston storage iz Mali Zakladi. Imala sam o tome nedavno jedan blog post, pa zavirite: Liewood Weston košare za pohranu.
Narukvice su Borboleta.
Vunene loptice su iz jednog malog dućana zdrave hrane, ali ih stvarno ima za kupitip o svuda. Samo malo istražite.
Na vunene loptice najviše volim nakapati limunsku travu. Nema finijeg mirisa rublja od toga.

Hvala Ivona što si fotkala mene i Krofnu u akciji.


SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT