IKEA katalog za 2019. godinu

2018-09-17

Jedna od najtiskanijih knjiga na svijetu, uz Bibliju i Harry Pottera je IKEA katalog.
Krajem svakog ljeta s nestrpljenjem očekujem svoj primjerak, a vjerujem da nisam jedina koja mu se veseli.

Imam sreće kao interior blogger što me IKEA zove na predstavljanje novih kataloga. Ove godine to nisam propustila, iako je Matej imalo samo pet tjedana. To nam je bio prvi izlazak nakon rodilišta i pamtit ćemo ga jako lijepo.

Novi IKEA katalog dolazi u koncepcijski izmijenjenom obliku. Osim naslovnice koja ima drukčiji izgled – dolazi s bijelim okvirom, za koji su inspiracija bili IKEA katalozi iz 1980- ih – u posebnom fokusu ovogodišnjeg izdanja je sedam domova, svaki sa svojom pričom i inspiracijom za svakodnevni život. Svaki od njih prikazuje različite životne situacije, kojima su zajedničke različite potrebe i zajednički život.

Ja sam ove godine skupila tri primjerka, jedan koji sam dobila na predstavljanju kataloga i ima predivne tvrde korice, drugi koji smo pokupili u robnoj kući kada smo se svi četvero uslikali za naslovnicu i treći je onaj s kvake.

Naš prvi stan je bio mali, 50tak kvadrata. Jedna spavaća soba. Kada se IKEA robna kuća otvarala u Hrvatskoj 2014. godine, iz robne kuće IKEA zamolili su me da im pošaljem fotografije našeg tadašnjeg stana. Kada sam dobila taj mail od ekipe iz robe kuće IKEA, a što da vam kažem, zblokirala sam se od sreće.

Pod rubrikom IKEA Family, naš mali stan je bio prvi prikazan iz Hrvatske. Ta rubrika je ugašena i sada su takve inspiracije objedinjene na stranici IKEA Livet Hemma koju ja redovito pratim i često sam vam na blogu prikazivala ideje na koje sam naišla tamo. I u pripremi su mi još dva blog posta s genijalnim idejama.
A kako je naš mali stan tada izgledao, pogledajte na linku: Living in Zagreb. Puno rješenja smo nabavili u robnoj kući IKEA i tada smo se po njih vozili do Graza. 
fotografija: Ines Šitum
Sada je imamo u Zagrebu, a mi smo se preselili u veći stan koji smo napunili djecom, smijehom, prijateljima i veseljem.
Mi smo sada family of four, full house. I pronašli smo se na 172. stranici novog kataloga, koja upravo predstavlja rješenja i ideje za domove s djecom.

Na blogu ste proteklih godinu dana mogli pratiti kako smo preuredili dječju sobu u sobu za školarca. U međuvremenu je došlo do malih intervencija u tom planu jer smo dobili drugo dijete. Iznenadio nas je i unio toliko topline u naš stan da je to neopisivo. Nema tih riječi ili ti: ja nisam pjesnik 🙂

Ključni komadi namještaja u dječjoj sobi su: BESTA regal za odlaganje, KURA krevet i IVAR komode. Uz te ključne komade imamo hrpu malih rješenja za odlaganje koji nisu vidljivi na prvi pogled ali nas spašavaju. Ispod IVAR komode imamo hrpu crnih TROFAST kutija za odlaganje u kojima su pohranjeni autići i LEGO kocke. LEGO kocke smo sortirali u ISTAD vrećice za hranu s odjela sve za kuhinje 🙂

U sobu smo smjestili dvije IVAR komode. Jednu sam namijenila za igračke. Na slikama vidite kako soba izgleda kada se igra, i kada je pospremljena. Kada svaka igračka ima svoje mjesto, soba može biti vrlo brzo čista. Posebno mi se dopada što su IVAR komode od bora. Imaju divan miris, teksturu i boju. Genijalne su jer se mogu prebojati. I tada online možete pratiti zanimljive IKEA hacks kojima nema kraja.

U stalnoj smo potrazi za pametnim rješenjima koja bi nam olakšala organizaciju i život u malom prostoru. Kada je dijete opušteno, bude i kreativno. Bitno mi je da vlada mir i sklad jer očekujem da to bude prostor i za spavanje, igranje i učenje. Učiti se ne može u zatrpanoj sobi, a neuredna soba ne donosi mir potreban za odmor i san.

U sobu smo smjestili povišeni KURA krevet koji se jednog dana vrlo lako može pretvoriti u krevet na kat, ili se može okrenuti na drugu stranu i postati niski krevet. Jako volim ovakve komade namještaja koji omogućavaju da se koristi na više načina. Trenutno je ispod kreveta prostor za igranje i klinci ga obožavaju. Postavimo im šareni šator na krevet, oni upale lampice ispod i mašta samo proradi. Djeca moraju imati razigranu sobu, ali pritom je bitno da pazite da je namještaj siguran, pričvršćen na zid i da nema oštrih rubova. Srećom, u robnoj kući IKEA jako paze na sigurnost tako da se svaki njihov komad namještaja može pričvrstiti. A budite sigurni za dječji artikli sigurno nemaju oštre rubove! Popularna linija za dječje sobe STUVA vrlo često se koristi i za druge sobe u stanu, od spavaćih soba za odrasle do predsoblja. Upišite STUVA u Pinterest search, pa ćete vidjeti koliko ideja.

Nedavno smo u robnoj kući gledali sitnice kojima bih završili radni kutak za našeg školarca. Pripazite na rasvjetu, djeca moraju dobro vidjeti. Najviše nam se dopada predivna YPPERLIG LED stolna lampa koja je nastala iz suradnje s poznatom danskom dizajnerskom agencijom HAY.  Dugo vremena smo proveli i na kutku s uredskim stolcima. Toma je tamo pronašao frenda i nisu se dali maknuti iz “svojih ureda”. Oduvijek sam ga vodila u robnu kuću. On bi se tamo mogao igrati satima. Ali ne u igraonici, nego u maštovito složenim prostorijama na prvom katu. Obećala sam mu jedan dan uzeti ga ranije iz škole i odvesti da tamo uživa dok nema gužve. I to je ono što jako volim dok sam tamo. I nisam to doživjela u niti jednom drugom dućanu. Tu dobru atmosferu. Koliko su samo pazili na mene dok sam bila trudna, zaustavljali me u prolazu i pitali kako sam. Jeste li primijetili zasebne blagajne za trudnice? Koristite to pravo, odite naprijed. U restoranu su me zvali da dođem preko reda, nikada nisam nigdje čekala.

A tek ona vožnja na kolicima kroz skladište? Koja ludnica 🙂 Beba u svojim kolicima, i Toma na svojim od robne kuće.

Moj san je imati svoj mali studio. Dok se taj san ne ostvari, imam svoj kutak u spavaćoj sobi. Svoj radni kutak koji vi toliko volite i ostavljate toliko pitanja o njemu. Radni kutak je nastao početkom 2016. godine. Vješalicu smo napravili od bakrene cijevi za vodu i konopa na odjelu za brodove. A radni stol je zapravo BJURSTA preklopni blagovaonski stol. Taj stol danas služi kao prematalica za Mateja. Ono što bi nam jakooo dobro došlo ispod tog stola su RÅSKOG kolica koja bi natrpali s pelenama i kremama za bebolinca. Think outside the box. Kolica nisu samo za kuhinje i špajze.

Pored kreveta smo postavili kuhinjski element koji služi kao noćni ormarić. Artikl koji mi imamo, više nije dostupan, ali ima jedan jako sličan, dostupan u nekoliko boja i dimenzija. Dolazi iz linije EKET. Bacite pogled. Razmišljala sam napraviti neku fora kombinaciju iznad radnog stola u dječjoj sobi. 

U dnevnoj sobi smo jako dugo imali malu sofu. Dugo smo tražili neku veliku, kutnu i udobnu. Posebno nam je važno da je navlaka periva. I tako smo kupiti NOCKEBY kutnu sofu u tamno sivoj boji. Ne samo da je navlaka periva, nego možete kupiti i dodatnu. Vidim da su stigle neke nove nijanse i oko mi je zapelo na tamno bež boji. Kauč je toliko udoban da su nam i prijatelji znali prespavati na njemu.

Ono za što me često pitate su blagovaonski stolci. Njih smo kupili još u starom stanu. To je NANDOR stolac koji se nažalost više ne prodaje. Međutim, kako su i ove godine u ponudi neki artikli koji su se prodavali nekada davno, možda opet dođe red na NANDOR stolac. U novom katalogu mi je oko ispalo na BJURÅN stolce koje bih rado vidjela u svojoj blagovaonici. Ono što definitivno obitelji s malom djecom olakšava život su IKEA artikli za djecu. Ono je što novo u  katalogu je odlična LANGUR dječja stolica/hranilica. Uz mnoštvo dodataka poput pladnja, navlake, sjedišta za hranilicu s remenčićima, ovo je proizvod koje ćete dugo koristiti u vašem domu.

Ono što mi ove godine moramo kupiti je čvrsti stolac sa stepenicom. Kako svako malo moram neke stvari pospremiti u ormar jer ih je dijete preraslo ili je došlo doba godine kada ih više ne trebamo, često trebam čvrsti oslonac. A jako je zgodno i za klince. Najviše mi se dopada bež MÄSTERBY koji bi se genijalno uklopio u naš stan.

Za šankom imamo lijepe JANINGE barske stolce u sivoj boji. Kada smo ih mi kupovali, kod nas su bili dostupni samo u bijeloj boji. A mi smo baš htjeli sive. Kupili smo ih online u Njemačkoj i stigli su prijatelju doma 🙂 Vidim da su dostupni i kod nas već neko vrijeme. 

IKEA ima odlična rješenja za kuhinju i pohranu hrane. A obavezno budu to budu i jako lijepi artikli. Na wish listi mi je UPPSKATTNING kutija za kruh. Pogledajte na linku kako je lijepa. I sve mrvice su unutra, nema više najlonskih vrećica. 
U kuhinji iznad radne plohe imamo IKEA rasvjetu. Model koji mi imamo nije više dostupan. Izdvojili smo dosta novaca za taj artikl, ali mi nije žao niti jedne lipe. Nikada nismo imali problema u radu, a koristi se svaki dan, od kada počne padati mrak, ponekad i  tijekom dana. Ima daljinski za upravljanje i USB ulaze za punjenje. Pogledajte što se danas nudi kod ugradbene rasvjete za kuhinje.
Na stranici 206. i 207. pročitajte malo o pametnoj rasvjeti. Ima odličnih noviteta.

Sastavila sam wish list za ovu i sljedeću godinu. Ovo je moodboard za naš stan. 

Popis artikla:
1. STORUMAN Stolna lampa, bijela
2. NOCKEBY Navlaka za trosjed, tamno bež
3. YPPERLIG Zidna polica
4. KUNGSFORS Mrežasta vreća
5. IBSKER tepih

6. RÅSKOG kolica

10. INDUSTRIELL fotelja

Ove godine u katalogu možete zaviriti u sedam različitih domova. To je novost jer do sada su u katalogu bile prikazane pojedinačne sobe. Osim pune kuće na stranici 172., meni se jako dopao mali dom od svega 16 kvadrata na stranici 264. te dom umirujućih boja, nježnih nijansi i zatvorenih rješenja za odlaganje na stranici 8. Sva ta tri doma jako dobro prikazuju ono što ja želim postići kod sebe doma: sklad u aktivnom i veselom domu, pun pametnih rješenja, dobro organizirani prostor u kojemu svatko ima kutak za sebe, zajednički prostor koji je odlično organiziran i cijeli dom je umirujući tako da se možemo opustiti u prostoru i obnoviti energiju. Odahnuti, jer smo tu doma i lijepo nam je.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT