Dobrobit tjelovježbe, sklad tijela i uma

2023-01-21

A fit body, a calm mind, a house full of love. These things cannot be bought – they must be earned.
Pa pronađite vrijeme za well being!

Ako se ulovimo prve stavke: fit body – dugi niz godina redovito vježbam. Bilo je neki perioda u životu kada nisam imala vremena za vježbu (trudnoća, porod) ali svaki povratak na trening me izuzetno veseli. Nije bitno da li vježbate doma ili vani, važno je da ste redoviti.

Moj omiljeni tip vježbanja je Pilates. To je sustav vježbi snage i fleksibilnosti koji obuhvaća brojne tehnike na prostirkama i spravama osmišljene kako bi istezale i jačale mišiće bez povećanja njihova obujma. Uz Pilates, volim svaki trening bez rekvizita, kada je moje tijelo osnovno opterećenje. Važno mi je da radim na jakosti, snazi, kardiorespiratornoj izdržljivost. Na kraju je obavezno istezanje. I to ne kratko, nego od glave do pete.
Bitno je kombinirati vježbe istezanja i snage koje jačaju i oblikuju mišiće, ispravljaju držanje tijela, daju gipkost i ravnotežu, ujedinjuju tijelo i um. Tako radimo na usavršavanju oblika tijela.
Kada vježbam bez rekvizita, maksimalno se koncentriram na tijelo i kontrolu pokreta. I tako pravilno izvodim vježbu. Jer nije isto ako vi mašete rukama i brojite koliko još, ili kada stisnete kompletno tijelo, pravilno dišete i radite vježbu polako i ubrzavate ali pri tome i dalje imate kontrolu nad pokretom.
Takavo vježbanje rezultira većom svjesnošću o svom tijelu, što utječe na mentalni i duhovni razvoj.
Naravno, neka svatko izabere tip vježbanja koji mu odgovara, samo vježbajte redovito.

Znanstveno dokazane dobrobiti vježbanja

Dokazano je da 20-minutna tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta pokreće protuupalni stanični odgovor. Vježbanje spada u kategoriju brige o sebi, a ono dokazano vraća osmijeh na lice zbog lučenja endorfina i bolje cirkulacije krvi u mozgu. Doprinosi kvaliteti i dužini vašeg sna. Vježbanje održava mozak vitalnim. Dokazano je da osobe koje se redovito bave fizičkom aktivnošću, procesuiraju informacije puno brže od osoba koje se ne bave fizičkim aktivnostima. Vježbanje donosi energiju! Ako osjećate vrtoglavicu i slabost u tijelu, vježbanje je vrlo vjerojatno posljednja stvar na koju mislite. No vježbanje zapravo vraća energiju tijelu bez obzira na to što vježbanjem energiju trošite.

I za kraj nešto jako lijepo: dokazano je da šetnja u prirodi osnažuje vezu između roditelja i djece. To je toliko lijepo i ja to osjetim svaki puta kada smo zajedno vani, na parceli, u šumi, na izletu ili u običnoj šetnji uz jezero u kvartu.

Photography Rajna Raguž.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT