Slobodna igra #stayathome

2020-05-03

 

Ne moram vam niti govoriti kako nam je doma ovih dana. Svima nam je isto. Čuvamo starije, nosimo im namirnice, doma s djecom radimo zadaće, igramo se, kuhamo i radimo posao. Da, radimo od doma. Svima je isto i svima je teško. Neki dan sam dugo razgovarala s prijateljicom koja živi u Luxemburgu i rekla mi je kako roditelji s djecom rade samo tri dana u tjednu. Zamislite. A mi radimo svaki dan, i to neki i duže od osam sati, jer jednostavno ne stižu uz novi ritam završiti sve poslove na vrijeme. I ne treba se oko toga uzrujavati. Moramo ostati mirni, sretni i zadovoljni da je sve ok i da je situacija u našoj zemlji ipak bolja nego u mnogim drugima.

I tako sjedim jedan dan za blagovaonskim stolom i gledam svoje malce kako se toliko lijepo igraju, cijuču, skaču, smiju su, uživaju jedan s drugim. Oni ne znaju za probleme i ne želim da znaju. Ono što mi odrasli nikada ne smijemo zaboraviti koliko je igra važna za mentalni i emocionalni razvoj i to ne samo djece nego i nas odraslih. Kroz igru maštamo i stvaramo, izražavamo i potičemo kreativnost. Kreativnost je sposobnost pronalaska originalnih ideja i rješenja problema, te je danas jednako važna u obrazovanju kao i pismenost, stoga bi je trebali jednako tretirati. Kreativnost kod djece potičemo slobodnom, neometanom igrom. Djeca trebaju biti kreativna kako bi živjela punim životom.

Trudimo se izvesti klince svaki dan van, negdje gdje nema puno ljudi. Moj omiljeni izbor je sigurno šuma gdje nesmetano jure, skaču i diraju manje više sve što vide. A vani su dani kao stvoreni za šetnju. Važno je boraviti u prirodi, na suncu i svježem zraku. Međutim, njima to vrijeme koje smo vani nije dovoljno, a mi moramo odraditi i posao od doma. I kako se onda snaći i stvoriti prostor u domu za dječje igranje?

Slobodna igra iznimno je važna za razvoj djeteta jer potiče njegovu kreativnost i maštu.

Djeci je potrebno njihovo dječje vrijeme koje će provesti u slobodnoj igri. 

Slobodna, nestrukturirana igra djeci omogućava da se izraze na način na koji to ne mogu u svakodnevnom životu. Pruža im i mogućnost da isprobavaju nove stvari bez pritiska da moraju biti odmah i uspješni u njima. U slobodnoj igri dijete ima mogućnost učiti o sebi i vidjeti što mu dobro ide i što želi. Dijete koje je slobodno da istražuje i otkriva, s vremenom će doći i do toga koji su uistinu njegovi interesi, želje i talenti. A to je jako važno za uspješan i sretan život. Više o tome pročitajte na Harfa.hr.

Igrajući se dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet. Dijete mora otkrivati i istraživati. A mi mu kao odrasli to moramo omogućiti. Kada se vratimo doma, igra se mora nastaviti. Jer igra je danas važnija nego ikada! Oslobodili smo prostor od viška stvari, i organizirali igračke. Trudimo se svaki dan ponuditi neku novu zanimaciju, a sve ostalo je na njima. A klincima i ne treba puno. Njima i trebate samo ponuditi prostor za igru, njihova mašta dalje radi. Ovaj šator koji vidite na fotografijama je još od kada je Toma bio tako mali kao Matej. Kupili smo ga u robnoj kući IKEA. I nakon toliko godina on je i dalje isti, i klinci ga toliko vole. Pogledajte Krofni izraz lica dok viri u kućicu ili dok traži bracu u šatoru. A koliko se Toma smije dok zeza mlađega brata i sakriva mu se. Znate koliko je njima važno sakrivanje i zavlačenje. Šator se pretvara u dvorac, kućicu i toliko toga. A ono što je važno za nas odrasle, jednostavno se sprema i ne zauzima puno prostora. Svega 5 minuta. Pogledajte njih dvoje koliko su uživali. I ovo je trajalo dosta vremena. Vremena kojega mi odrasli trebamo za posao 🙂

Koje su to najbolje igračke za slobodnu igru koje potiču dječju kreativnost i maštu:

Igračke za gradnju

Nije bitno da li imate curicu ili dečkića kod kuće, svi vole graditi i stvarati dvorce, kućice ili tornjeve. Igračke koje će im savršeno poslužiti za takve aktivnosti su drvene kocke, magnetski blokovi, set drvenih tračnica itd.

Igračke za igru pretvaranja

Sjećam se kada je Toma bio mali i u vrtiću i došao je jedan dan doma dosta zbunjen. Rekao mi je da su taj dan u vrtiću morali nacrtati što žele biti kada odrastu. A on se predomislio. I počeo je plakati. Ja sam mu tada objasnila da se on može predomisliti kada god želi, bez obzira da li je mali ili veliki. I tada sam mu ispričala istinitu priču o mojem prijatelju iz škole, zajedno smo išli i na fakultet, on se nakon toga zaposlio u firmi kod svoga tate. Ništa mu se od toga nije dopadalo pa je štedio i štedio novac za školu za pilota. I danas je pilot u jednoj poznatoj avio kompaniji. Tko ti kaže da ne možeš biti što želiš? Ja svojim klincima uvijek dajem vjetar u leđa. A dok su doma, svaki dan mogu biti nešto drugo. Tako mogu vrlo jednostavno postati mali kuhari, znanstvenici, doktori ili superjunaci pomoću predmeta koje već imate u kući ili pak kupovnih setova s namirnicama poput voća i povrća od drvenih materijala, kuhača i malih lonaca ili pak setom za doktora ili veterinara. Neka zabava počne.

Ovo je kuhinjica koju smo muž i ja napravili za Tomu dok je bio mali. Napravili smo je od par drvenih ploča koje su trebale završiti u smeću. Tada nije bilo robne kuće IKEA u Hrvatskoj. Jer da je bilo, sigurno bi kupili onu divnu drvenu kuhinjicu s kojom se može napraviti toliko DIY izmjena. Toliko je emocija uloženo u ovu našu drvenu kuhinjicu. Ali smo kasnije nabavili puno dodataka za nju, od dječjeg posuđa i hrane. I dan danas kada odemo provesti dan u robnu kuću IKEA, puno vremena provedemo baš na dječjem odjelu i uvijek odemo doma s nekom od igračaka i to baš za našu DIY kuhinjicu. Vidim da su danas dobili još nekoliko varijanti kuhinja. Zavirite na linku što se sve nudi za klince danas: igranje uloga.

Životinjske figurice

Klinci jako vole životinje, oponašaju ih, igraju se s njima…. Bilo da je riječ o plišancima ili malim plastičnim figuricama, s njima je zabava neograničena. 

Kućice 

Da li su to kućice od kartona, drveta ili šator kao s naših fotografija? Ili je to možda prostor ispod kreveta? Moji dečki imaju KURA krevet iz robne kuće IKEA. I dodatak koji se stavi na okvir od kreveta, i pretvori ga u kućicu na kat.

Autići, kamioni, avioni i sva druga vozila

Svako dijete ima svoju kolekciju vozila. Mi ih imamo toliko da smo sortirali velike i male. Imamo hrpu TROFAST kutija koje držimo ispod IVAR komode. Drvene tračnice smo odvojili u KNODD kantu za smeće. Da ta kanta je toliko lijepa, podsjeća me na one iz Tom i Jerry crtića 🙂 Bitno je kada klinci završe s igrom, sve pospremiti nazad. Ali dok se igraju, treba ih pustiti, nekad bude nered i neka slažu i maštaju.

Pribor za crtanje

Od drvenih bojica, flomastera, vodenih bojica, tempera, papira, škara i kistova. Sve je to danas lako dostupno i neka dijete ima sve to! Sva djeca vole crtati i bojati. Idealno je za kišne dane i kada smo više doma. Vidim da moj Toma najviše uživa u bojanju kada to radi opušteno, a ne po nekom zadatku. Zafalilo nam je pribora, pa nam je neki dan stigao online narudžbom iz robne kuće IKEA. Što sve imaju pogledajte na linku: umjetnički hobiji.

Knjige

Čitajući svome djetetu povezujete se s njim i upoznajete se s njegovim osjećajima te mu također pomažete da spozna vlastite. Čitanjem unapređujete razvoj dječjega govora. Dok im čitate, djeca uče nove pojmove, razvijaju maštu i kreativnost. Novija istraživanja govore da djeca kojoj roditelji čitaju u ranoj dobi ranije svladaju tehnike čitanja i razumijevanja pročitanog. Ilustracije u priči i vaša intuicija mogu vas potaknuti da izmislite sasvim novu priču, koja bi možda popravila loše raspoloženje vašeg djeteta toga dana, ili ga pak umirila nakon nekog nemilog događaja. Pomoću obiteljskih fotografija, djetetovih crteža i slika iz časopisa pokušajte s djetetom izraditi njegovu vlastitu slikovnicu. Iskoristite svaki slobodan trenutak da kroz igru čitate sa svojim djetetom i ne zaboravite da ste vi kao roditelj prvi i najvažniji djetetov učitelj.

Kada je Toma bio mali, puno smo čitali. Lijepo mi je vidjeti kako danas čita sam i uživa u tome. Ali i dalje ima knjiga koje ja čitam njemu, a sada i Mateju. Primijetila sam da kada čitam na glas, Matej se jako umiri. I dalje se igra, ali jako mirno i koncentrirano. I uspijemo tako čitati nekih 45 – 60 minuta što je za njegovu dob jako puno!


Matej je sada u fazi kada jako voli slagati kockice, zavirivati u kućice i voziti autiće. Manje igračke uvijek pospremimo u vreće i kutije. Svaki dan odaberemo neku novu za igru i divno mi je vidjeti koliko se klinci zaigraju njom.
Nadam se da ste uspjeli organizirati vrijeme s klincima doma i da uspijete izdvojiti vrijeme i da se vi poigrate zajedno sa njima.

I ne zaboravite:

Najvažniji ljudi na svijetu su djeca.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT