Play well

2019-04-02

Danas je 2.4.2019. Nama je to jako poseban datum, pa da vam kažem zašto. Toma je imao termin rođenja 2.4.2011. Nisu djeca projekti i ne ide sve po planu, rođen je puno prerano 24.1.2011. Dugo smo bili u bolnici. Nije nam bilo lako, nismo znali hoće li prohodati, i da li će sve biti ok jednoga dana. Ali je na kraju sve bilo dobro. Da sam to barem znala tada. To je sada neka druga i duga priča. Ali tako nekako sve počinje…svi znate da sam mu od malena htjela napraviti najljepše mjesto za igranje i spavanje. Zato je blog toliko i fokusiran na interijere za klince. A ono što je nama bilo jako važno, je da se Toma igra, stalno, i da se igra s kvalitetnim igračkama.
Mi smo se Tomi skroz posvetili, i naš trud se u potpunosti isplatio. Danas je Toma izuzetno pametan, duhovit i dobar dječak. svi znamo da se mozak najviše razvija u pokretu od druge do pete godine. Zbog toga smo jako puno vremena provodili vani. Ako nije bilo lijepo vrijeme, vozili smo bicikl u garaži i trčali.


Whoever wants to understand much must play much.
Ljudska inteligencija ne ovisi samo o broju neurona, odnosno nije uvjetovana samo genetskim potencijalom, nego i vezama među neuronima, tzv. sinapsama. Razdoblje do sedme godine života najdragocjenije je za formiranje novih neuronskih veza (sinapsi). Puno sam čitala o tome kako stimulirati razvoj sinapsi, a time i ogromne dječje potencijale prije polaska u školu pa i u školi.

Kada je došlo vrijeme da ga možemo učiti kako slagati kocku na kocku, vrlo brzo smo nabavili prvi LEGO Duplo set. Kada je dijete malo, morate sjediti s njime i pokazivati mu, pomoći kako bi mogao nastaviti sam istraživati. Kada je narastao i bio spreman za LEGO kocke, dobio je svoj prvi set. To je bila Star Wars jurilica. Tata mu je dofurao kutiju kada je došao s poslovnog puta. Sjećam se kako je gledao tu jurilicu i maštao da je vozi. Lijepo je bilo gledati prstiće kako pokušavaju slagati te male kocke. Nije bilo lako, ali sve je to učenje i razvoj fine motorike.

Danas je njegova soba zatrpana LEGO kockama. Ponekad mu set kupim ja, ponekada Božo. Ne znaš zapravo tko je veće dijete od nas dvoje. Neki dan su došli doma iz šetnje s malom kutijom, a ja sam to isto popodne online kupila malo veću 🙂 I onda govori Božo meni zašto si opet kupila? A zašto si ti? 🙂 Pa zato jer je fora.

Don’t mistake “being a kid at heart” for immaturity. As adults, we learn to become more mature and responsible individuals. Ironically, I believe one of the biggest signs of maturity is choosing to be a kid at heart.

Znam da će se klinci dugo igrati s LEGO kockama. Kada Matej malo poraste, slagati će zajedno, a jednoga dana ćemo kocke pokloniti nekome. Da li ste znali da u proizvodnji kockica imaju samo 18 defektnih proizvoda na milijun komada? Ovo je jedan od razloga zašto je ova igračka toliko kvalitetna. Kockice su otporne na ogrebotine i udarce. Jeste li skužili kako su uvijek lijepe boje, nepogrebane? Uvijek primjetim boje 🙂 I dream in colors.

Pronašli smo mnoge načine za sortiranje i organiziranje. Puno puta sam vam pokazala čega smo se sve dosjetili. Jako nam je važno kako sortirati sve te kocke. Kada je sve organizirano i padne nam na pamet složiti neku figuru, znamo već otprilike gdje što stoji. Pogledajte u ovom starom blog postu kako smo se organizirali.

Znate li što je Peel P50? 🙂 E to je najmanji auto na svijetu. Moj Toma jako voli gledati Top Gear. Super je što od LEGO kockica možete baš sve napraviti. Tako smo mi već par puta napravili taj mali autić. I ne samo taj autić, napravili smo i DeLorean iz Back to the Future filma. Iako nismo imali službeni LEGO set, od kockica koje imamo doma, napravili smo autić i malac je bio presretan. Jučer je Toma napravio Spužva Boba i nasmijavao nas s nekim forama.

Dio kockima je složeno u figure iz setova, a dio je sortiran po vrećicama i kutijama baš kako bi mogli raditi ovakve stvari doma. Zato pustite vaše klince da sruše ono što su gradili, i neka slažu opet. Ali je jako važno naučiti ih sortirati, slagati i pospremati. Biti će ima lakše koristiti kockice kasnije. A i soba će biti urednija i ugodnija za boravak.


Almost all creativity involves purposeful play.

LEGO Edukacija

Dijete ne možemo osloboditi mobitela i novih tehnologija, mora se znati time služiti jer je to jako korisno, ali pitanje je gdje je granica, odnosno gdje korisno prelazi u štetno. Zbog toga smo Tomu prije dvije godine upisali na edukaciju koja se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Klinci se uz LEGO Education setove brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju.


Play is our brain’s favorite way of learning.

Praktični rad je zapravo suština ovih učionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj predavanja. Nije klincima lako na toj edukaciji, ali kroz igru i to zahvaljujući dobro odabranim i raznovrsnim elementima koje možemo naći u LEGO Education setovima za edukaciju, sve savladaju bez većih problema. Mi smo time pružili znanje našem malcu, uči osnove programiranja, zadovolji potrebu za tehnologijom, a sve to kroz igru. I to s omiljenim LEGO kockama. Navratite na web LEGO Education i pogledajte što se sve nudi divnoga za važe klince i njihove pametne male glave.

Tips & tricks

Iako se trudimo biti uredni i sistematični, dogodi se da neki dio nestane. Da li ste znali da sa LEGO stranice možete naručiti nestale djelove? 🙂 Mi smo naručili već par puta. Koja fora je kada vam u poštanski sandučić dođe mali LEGO paket s par sitnih kockica koje ste izgubili.


We need to play so that we can rediscover the magic all around us.

LEGO je nastao kao kombinacija dvije danske riječi „leg“ i „godt“ – što znači „igraj se lijepo“. Jednostavno, a za milijune djece diljem svijeta i dan-danas posve točno.

Sjednite na pod s vašim klincima i slažite kockice. Zajedno stvarate nešto novo, smijete se i zezate. Padaju vam na pamet nove ideje i super fore. Nakon toga se osjećam divno, opušteno jer sam provela vrijeme sa svojim klincima ali na onaj dobar način. Kao dijete.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT