Ogulin, grad iz bajke. Ideja za vikend izlet.

2022-06-12

Ovaj vikend smo napravili fora obiteljski izlet u Ogulin. Odveli smo klince na Festival bajke.
Ogulin je samo jedan sat vožnje od Zagreba, i to lagane vožnje.

Ogulinski festival bajke je već tradicionalna kulturno-turistička manifestacija i ovo je bilo njezino 17. izdanje. Festival bajki se održava u gradu Ogulinu dva puta godišnje i to od 10. do 12. lipnja, pa opet od 9. do 11. rujna ove godine. Organizatori su se toliko potrudili napraviti bogati program, u samo 3 dana možete pogledati čak 20 kazališnih predstava i 10 pripovijedanja. I to je sve besplatno za posjetitelje. Tu je također i niz radionica, od STEM festivala preko lutkarskih, likovnih, kreativnih. U 3 dana moći ćete čuti čak 2 koncerta i pogledati niz filmskih projekcija. Ja sam oduvijek bila fan Šegrta Hlapića pa sam i ja zajedno sa klincima pogledala film. Mogli ste pogledati i video projekcije drugih crtanih filmova Croatia Filma: Bundašev rođendan, Tajno selo, Velika utrka, Kraljica cipela, niz crtanih filmova Hlapićeve sportske igre, Šećerko, Hvala za lijek.

Ono što me jako raznježilo je ta pozitivna energija i ljubaznost.

Tako ugodno i pozitivno okruženje. Od gostiju, a posebno domaćina. Moram pohvaliti Hotel Frankopan i ljubazno osoblje. Svakako odite tamo na klopu! Veliki tanjur pun fine i zdrave hrane. Moji su svi oduševljeni.
Festivalske scene po gradu nose prigodna imena: Regoč, Đulin vrt, Neva Nevičica, Stribor, Potjeh, Kosjenka i Domaći. Festivalski program je otvorio pjevač Bojan Jambrošić. Mi nismo nikako stigli na otvorenje, ali su pjesmice i JUHUHU program na svakom uglu, tako da se Matej rasplesao 🙂
Radionice, predstave i projekcije filmova su po cijele dane, uživat ćete i vi s vašim klincima.

A sve to na svježem zraku, daleko od buke Zagreba. Zato iskoristite vrijeme tamo pa prošetajte do jezera Sabljaci gdje imate predivnu šetnjicu i dječji park. Ili do planine Klek i Šmitovog jezera. Ovo je jedan dobar članak u kojemu možete pročitati što sve posjetiti u Ogulinu i okolici: Grad s tisuću priča, u Ogulinu smo ušli u svijet bajki, vještica, legendi i čarobne prirode.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u Ogulinu. Njezin opus uključuje dva sasvim iznimna i hvaljena djela dječje književnosti trajne vrijednosti: Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnine. Bila je nominirana za Nobelovu nagradu za književnost četiri puta! Njezine su bajke iznimno vrijedan i jedinstven kulturni potencijal koji nadilazi lokalni značaj, a očituje šire regionalnu, europsku pa čak i svjetsku vrijednost. Prema njima Ogulin i jest postao zavičajem bajke. Kada ste u Ogulinu, obavezno posjetite Ivaninu kuću bajki. Smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice. Na web stranici potražite virtualnu bazu bajki i on-line knjižnicu. Kroz cijelu godinu organizira kreativne edukativne programe, namijenjenima je djeci i odraslima. Projekt Ivanina kuća bajke razvio se zajedničkim ulaganjem napora u njegovu izvedbu kroz suradništvo TZ Grada Ogulina i tvrtke Muze. Odlično! Svakako posjetite. A starije klince obavezno pošaljite na zip line u sigurne ruke Hrvatske Gorske Službe Spašavanja.

Ogulinski festival bajke je u suradnji s Borovom, najpoznatijom tvornicom obuće u Hrvatskoj, izradio posebne, limitirane festivalske tenisice inspirirane Ogulinskim festivalom bajke. Riječ je o legendarnim Startas tenisicama koje su oslikane bajkovitim motivima, a ručno su izrađene u Hrvatskoj.

Stvarno su se potrudili, a mi smo uživali i bogatiji smo za jedno predivno iskustvo. Evo ideje za vikend izlet.

Na Instagramu sam spremila fora sadržaj u highlights Ogulin.

Dođite u Ogulin, zavičaj bajke! The Homeland of Fairy Tales.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT