Nuna Pipa Icon autosjedalica

2019-05-16

Matej će sutra imati točno deset mjeseci. Mislim da je vrijeme da podijelim naša iskustva s opremom koju koristimo. Prošlo je dovoljno vremena da mogu napisati dojmove, a vi postavljate puno pitanja. Nadam se da ću odgovoriti na sva u ovom blog postu.

Neki dan smo se Matej i ja provozali na drugi kraj grada do Danijele i Olivera na druženje u njihovom lijepom stanu. Tada su nastale ove divne fotke. Vožnja je bila dosta duga taj dan jer je padala kiša i bio je kaos na cestama. Ne volim voziti po gužvama, posebno kada je ružno vrijeme. Ali mi je ipak malo lakše jer znam da je Matej u autosjedalici.

Uvijek i bez iznimke – autosjedalica!

Mi nikada, ali nikada nismo vozili dijete u autu bez autosjedalice. I vas molim isto da nikada tako ne vozite svoje dijete. Nadam se da ste upoznati s projektom Autosjedalica, uvijek i bez iznimke koji je pokrenula udruga RODA. Nisam mogla pronaći neku noviju brošuru, ali ova je odlična. Molim vas da je pročitate zbog sigurnosti vaše djece.

Iako je zakonom dozvoljeno prevoziti djecu vezanu u autosjedalici ili dječjem postolju na prednjem sjedalu, istraživanja pokazuju da to nosi znatno povećan rizik ozljede kod djece do 12 godina starosti. Prevoženje djeteta na prednjem sjedalu je najnesigurnije i treba se koristiti samo kao nužna i rijetka iznimka, kad ne postoji mogućnost da se autosjedalica ili postolje ispravno postavi na stražnje sjedalo. U tom slučaju, dijete koje je najstarije trebalo bi zauzeti prednje sjedalo, s isključenim zračnim jastukom i sjedalom pomaknutim što više prema nazad.

Oba djeteta vozimo na stražnjem sjedalu. Na roditelju i vozaču je odgovornost da je dijete primjereno vezano u vozilu. Svaki put prije nego li sjednete na svoje mjesto, provjerite da je vaše dijete ispravno i čvrsto vezano. Tragično je i da u doba lake dostupnosti informacija, ima neodgovornih i nesavjesnih roditelja kojima je prihvatljivo prevoziti dijete u naručju majke ili nevezane sigurnosnim pojasom.

Koristimo autosjedalicu Nuna PIPA Icon + PIPAFIX bazu od prvog dana. Sretna sam što imamo ISOFIX bazu za auto, sjedalica je čvrsto fiksirana i jednostavno se postavlja. Dovoljan je samo jedan klik. Ne moram prebacivati pojas preko autosjedalice i ispitivati da li sam je ok postavila. Za Tomu nisam imala ISOFIX kada je bio mali, tako da mogu usporediti razliku. Dakle jednostavnije se postavlja i sigurni ste da je autosjedalica čvrsto sjela na svoje mjesto.

Autosjedalica je dobila odlične ocjene na ADAC testovima. Ovo mi je jako važno i svakako prije kupnje bilo koje autosjedalice, pročitajte kako je zadovoljila ADAC testove.

Kažu za autosjedalicu da ima vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda pri bočnom sudaru, dobra putanja pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, nizak rizik od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, jednostavna montaža, vrlo lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje podstave, dijete ima dobar pogled izvan automobila, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, dobra završna obrada, niska kontaminacija.

Negativna je ocjena samo da ima teško razumljiva uputstva i upozorenja, te da zahtijeva mnogo prostora u automobilu. Mi nismo imali nikakvih problema s uputstvima, niti suprug niti ja. Postavili smo je bez problema i koristimo je bez problema. Uz uputstva, moj prijedlog je da uvijek pogledate video i objašnjenja na webu, ako vam nešto nije jasno. A da zahtjeva mnogo prostora – isto se ne bih složila jer ja vozim mali gradski auto, Suzuki Swift i nemam problema s prostorom u autu. Vozim dvoje djece i kolica. Jedan dio kolica držim u prtljažniku, a košaru u kojoj sjedi Matej vozim u autu. I svi stanemo bez problema, nema guranja.

Drago mi je što imam priliku kao Nuna ambasador predstaviti njihove autosjedalice i dodatne proizvode, te nekoga od vas nagraditi s jednom. Darivanje započinje večeras u 20h na Instagramu. Sretno svima!

Fotografija Danijela Šola Kušec.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT