Izlet na snijeg – izlet u Kranjsku goru

2022-12-20

Kranjska Gora i jezero Jasna nalaze se na dva i pol sata vožnje od Zagreba te su odlična destinacija za jednodnevni ili kratki vikend izlet.

Ako idete s klincima moj prijedlog je da svakako uzmete smještaj jer ćete svi biti umorni od cijelog dana na zraku. Ovo je mjesto lijepo posjetiti u bilo koje doba godine posebno je čarobno kada se pretvori u snježnu bajku.

Ja toliko volim jezero Jasna. Neki kažu da je to najljepše alpsko jezero. Obišla sam dosta jezera u Sloveniji, i jezera koja su blizu granice u Italiji, ali ovo me svaki puta ostavi bez daha. Stanem i uživam u pogledu, obuzme me neki mir i vidim da i moji dečki silno uživaju. Jednom prilikom sam napisala i Journal kolumnu na temu vikend izleta u Sloveniju. Priroda je neopisiva – prekrasni slapovi, stazice uz rijeke i potoke, kao u bajci.

Izlet u Sloveniju i Italiju je odlična ideja za kratko putovanje, a evo sada dolaze i praznici, nema škole pa je to idealna prilika za zaletjeti se do susjedne Slovenije. Razmišljamo opet tamo ove zime, jer izgleda da kod nas neće biti snijega. Ono što morate paziti je da ulovite neki ok smještaj. Mi smo da sada imali samo jedno loše iskustvo. Pazite da je toplo u smještaju i da imate gdje osušiti mokru odjeću i obuću. Klinici su cijelo vrijeme u snijegu, i par puta dnevno morate moći osušiti svu opremu. Prošle godine smo bili smješteni odmah na ulazu u Triglavski nacionalni park. To je toliko predivna lokacija, ali baš taj smještaj je bio očajan. Na žalost. Ali nema veze, bez obzira na to, nama je bilo predivno. Zajedno, u prirodi. Kada se spusti mrak u nacionalnom parku, ma to je divota. Takva tišina, takav zrak, takvo nebo. A ujutro, kada se razdani, pogled na planinu i prirodu. Ne mogu vam opisati kako je bila divna šetnja i to odmah ispred našeg lošeg smještaja 🙂 Ovo naglašavam samo da vas malo trgnem da ipak 3x provjerite komentare ispod oglasa. Nedaleko od našeg smještaja je slap Peričnik. Svega par minuta hoda, pola sata po snijegu, ili 15 minuta kada je topliji dio godine, pa je lakše hodati. Mi smo bili smješteni u Mojstrani. Ako dolazite tu za vrijeme lijepog vremena, ovo je odlična ruta za provozati se biciklom. Slap Peričnik je tako divan kroz sva godišnja doba. Ljeti se može čak prošetati iza njega, iako se ja nisam usudila. Ovo su sve ture koje možete napraviti s djecom. U istom mjestu, nalazi se i Ledeno kraljevstvo. Nama je to bilo jako bez veze, ali stavit ću link pa procijenite sami da li bi vam ovo bilo interesantno. Mislim da je ovo dosta fora za djecu koja gledaju crtani Ledeno kraljevstvo. Moji dečki su tu samo htjeli popeti se i porušiti sve što vide.

Kranjsku Goru volim ne samo zbog savršene prirode, nego i zbog odlično uređenih staza za bicikliste. Ona je raj za sve obožavatelje prirode, planinarenja i brdskog biciklizma. Iako sada nije vrijeme za bicikliranje, svakako možete uživati u dugim planinskim šetnjama, sunčanju na čarobnom jezeru Jasna, skijanju i sanjkanju. Znači sanjkanje je toliko ludo! Odlični su ovi kolutovi za napuhavanje. Mi imamo The Nice Fleet. Uživali smo svi, mali i veliki. Sanjkališta imate po svuda. Raspitali smo se kod lokalne ekipe i pronašli savršeno mjesto za sanjkanje. Obronci su bili obasjani suncem, predivnog pogleda na planine, snijeg škripi pod nogama.

Evo još nekoliko ideja što posjetiti u blizini jezera Jasna, međutim mi smo se tih par dana držali samog ulaska u nacionalni park Triglav i jezera Jasna.


U samoj blizini Kranjske Gore nalazi se i prekrasno mjesto Zelenci, a zapravo se radi o kompleksu malih vrela koji su zaštićeni kao prirodno dobro. Zelenci su ujedno i izvor rijeke Save. Obavezno posjetite i tu lokaciju!
Belopeška jezera su samo 15 minuta vožnje od Kranjske Gore, u Italiji. Odite i pogledajte. Ali meni je i dalje jezero Jasna ljepše 🙂 Slap Martuljek – predivna lokacija. Ali tu sam bila samo preko ljeta. Dolina rijeke Soče, zovu je i tirkizna slovenska bajka. Stvarno to i je.

Ono što je nama tih par dana bilo najvažnije je da smo zajedno. Vrlo često nismo imali niti pristup internetu, osim kada smo bili u smještaju ili u nekom restoranu. A ovo nam je i odgovaralo, jer mobitel nije zvonio cijeli dan. Što manje distrakcija.

Boravak u prirodi donosi hranjivu, uzemljujuću i iscjeljujuću energiju. Misli i osjećaji se raščiste i vidite ono što trebate vidjeti.

Kraj godine je simbolično dobar za preoblikovati ali i osmisliti nove ideje o uspjehu i zadovoljstvu. Kako uspjeh izgleda za vas? Iako se u današnje vrijeme uspjeh i dalje najčešće poistovjećuje s materijalnim uspjehom, to je zapravo uspjeh na nekoj površnoj razini. Uspjeh treba pronaći u zadovoljstvu ispunjenja svakodnevice i jednostavnih ritmova života.
Pronađite neki mirni trenutak za sebe, idealno ovako u prirodi i razmislite koji su vaši minimalni zahtjevi koje je potrebno ispuniti kako bi vi imali osjećaj da je vaš dan/tjedan/mjesec bio uspješan. Razmislite o tome, ali pri tome razmišljajte van materijalne dimenzije. Razmislite kako možete ispuniti vaše emocije i kreativnost. Odbacite što više površnih želja i razmislite koji vas dijelovi života uistinu čine sretnima. Boravak u prirodi je nužan za fizičko opuštanje i ali je i hrana za našu dušu. Važno je da smo svakodnevno povezani s prirodom i zemljom. Doslovno. Kad god ste u mogućnosti izdvojite vrijeme za boravak u prirodi, pa iako bili i u gradu. Pronađite neki park, lijepi komad zelene površine, udahnite svjež zrak, razbistrite misli i uživajte u malim stvarima i svakodnevici. Razmislite i o konkretnim koracima koje morate poduzeti. Jer jedino tako možemo ići naprijed, kada uskladimo materijalni i duhovni razvoj. Struktura i organizacija je važna, i ja sam dobra u tome. Jako. I može biti svatko dobar, samo kada se malo potrudi. Ima dosta dobrih aplikacija koje vam mogu pomoći u tome. Pa se doista pokušajte usredotočiti na stvaranje sustava i rutina koje vam pomažu da ostanete na pravom putu i napredujete prema svojim ciljevima.

Važan parametar na mojoj osobnoj ljestvici uspjeha je i vrijeme. Kako mogu organizirati svoje vrijeme i da mogu provesti ovakve trenutke sa svojim klincima. Ta sloboda koju imam je toliko važna. A opet imam vremena za svoj profesionalni razvoj i kreativnost. Ovo je odlična ideja za kvalitetno proveden vikend. Uzemljenje, sreću i stvaranje novih uspomena.

Zima je zdrava, izađite van u prirodu! Zrak je zimi bogatiji kisikom nego ljeti, što je korisno za naše zdravlje. Zimi je zrak također čistiji. Na snijeg se talože i upijaju čestice ispušnih plinova, čađe i prašine. Stoga zimi možemo uvelike uživati u svježem zraku.
Povećani fizički napor, primjerice, skijanje, jača imunitet, potiče izmjenu tvari i opskrbu tkiva kisikom. Dijete postaje otpornije na infekcije.
Zimsko će sunce obasjati dječje lice blagotvornim zrakama. U koži se pod utjecajem ultraljubičastih zraka stvara vitamin D.

Pripazite da imate dobru odjeću i obuću. Morate biti suhi i mora vam biti toplo. Najbolje je obući nekoliko slojeva. Mogu ruke malo stisnuti, obrazi štipati, ali ostatak tijela mora biti na toplom i suhom.
Matej nosi Liewood jaknu i hlače iz Mali Zakladi. Imaju hrpu divnih stvari za klince! Pogledajte na linku.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT