A place in the sun.

2020-05-25

Ideja za sve one dane kada ne znate gdje biste s klincima

Djeca su prirodno radoznala o svom svijetu i uživaju istraživati svoje okruženje. Njihov mozak se brzo razvija i postavljaju puno pitanja o svojoj neposrednoj blizini. Zanima ih što je ispod stijene, penju se na drveća, bez straha jure po visokoj travi, gledaju kukce i mrave, kopaju zemlju. Djetinjstvo je vrijeme za poticanje i njegovanje ranih interesa u prirodi.  Zato je najbolje s klincima provoditi vrijeme u prirodi. Mi živimo blizu jezera, parkova i livada. Ali opet, meni nedostaje prirode koja je čista, livade po kojima mogu sigurno pustiti djecu da trče i najmanjeg da puza. Smetaju me gužve, volim boraviti u prirodi i osluškivati razne zvukove i osjetiti  miris svježeg zraka.

Let us dance in the sun, wearing wild flowers in our hair.

Treba li čekati vikend da bi ga proveli s djecom na zraku i prirodi? Sigurna sam da ne. Ove fotke su nastale na jedan običan četvrtak. Čekali smo da svi završe s poslom i krenuli do prijatelja koji žive 10-ak minuta vožnje van grada. Isto tako možete i vi sjesti u auto i ponekada se maknuti iz kvarta. Malo promijeniti mikrookolinu. Lijepo je vrijeme, idealno za istraživanje svega što se nudi u okolici. Vama će biti lijepo, a klinci će biti oduševljeni jer će imati novi teren za istraživanje i prijatelje za igru.


A place in the sun

Dok su muževi pazili na Krofnu i pripremali roštilj, Nina, klinci i ja smo napravili zabavu u visokoj travi. Klinci su jurili i radili staze u travi, skakali ispod drveća, maštali i igrali se. Nina i ja smo fotkale i uživale u vremenu za sebe.

Kada je počeo padati mrak, zajedno smo večerali i družili se. Taj dan smo došli kasno doma, bilo je skoro 23h. Neki bi rekli da je prekasno, a ja kažem da je to baš ono što smo trebali. Razbiti svakodnevicu i radni tjedan. Napuniti baterije u prirodi i s prijateljima. Predlažem da i vi osmislite nekakvo slično druženje. Napravite piknik s prijateljima u prirodi. Nađite lijepo mjesto za odmaranje i maknite se iz stanova. Sada je idealno vrijeme za to.

Meni je najvažnije bilo vidjeti osmjehe na dječjim licima. Zadovoljna i umorna lica. Bolje se spava.

Moj Toma završava drugi razred. Ja bih jako voljela kada bi klinci u školi više vremena provodili u prirodi, a manje sjedeći u klupama. Uključivanjem obrazovanja o prirodi nastavnici mogu pomoći djeci da pronađu odgovore na mnoga pitanja. Tako se razvijaju njihovi mali pametni mozgovi, znatiželja i čudo. Dokazano je da djeca koja provode više vremena u prirodi, razvijaju  pozitivne stavove o sebi, prirodnijem životu i planet na kojem živimo. Društvo se danas suočava s toliko ekoloških kriza, pa proučavanje prirode postaje još kritičnije. Od malih nogu.

Pokazat ću vam u nekoliko blog postova kako mi provodimo vrijeme kada je vani ovako divno vrijeme. Nadam se da ćete i vi dobiti ideje za vaše sunčane dane. I sama tražim mjesta koja bi mogli posjetiti, pogotovo ako su vezana na potoke, rijeke i šume. Idealno za skloniti se od sparine gradskog asfalta.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT