A place in the sun.

Ideja za sve one dane kada ne znate gdje biste s klincima

Djeca su prirodno radoznala o svom svijetu i uživaju istraživati svoje okruženje. Njihov mozak se brzo razvija i postavljaju puno pitanja o svojoj neposrednoj blizini. Zanima ih što je ispod stijene, penju se na drveća, bez straha jure po visokoj travi, gledaju kukce i mrave, kopaju zemlju. Djetinjstvo je vrijeme za poticanje i njegovanje ranih interesa u prirodi.  Zato je najbolje s klincima provoditi vrijeme u prirodi. Mi živimo blizu jezera, parkova i livada. Ali opet, meni nedostaje prirode koja je čista, livade po kojima mogu sigurno pustiti djecu da trče i najmanjeg da puza. Smetaju me gužve, volim boraviti u prirodi i osluškivati razne zvukove i osjetiti  miris svježeg zraka.

Let us dance in the sun, wearing wild flowers in our hair.

Treba li čekati vikend da bi ga proveli s djecom na zraku i prirodi? Sigurna sam da ne. Ove fotke su nastale na jedan običan četvrtak. Čekali smo da svi završe s poslom i krenuli do prijatelja koji žive 10-ak minuta vožnje van grada. Isto tako možete i vi sjesti u auto i ponekada se maknuti iz kvarta. Malo promijeniti mikrookolinu. Lijepo je vrijeme, idealno za istraživanje svega što se nudi u okolici. Vama će biti lijepo, a klinci će biti oduševljeni jer će imati novi teren za istraživanje i prijatelje za igru.


A place in the sun

Dok su muževi pazili na Krofnu i pripremali roštilj, Nina, klinci i ja smo napravili zabavu u visokoj travi. Klinci su jurili i radili staze u travi, skakali ispod drveća, maštali i igrali se. Nina i ja smo fotkale i uživale u vremenu za sebe.

Kada je počeo padati mrak, zajedno smo večerali i družili se. Taj dan smo došli kasno doma, bilo je skoro 23h. Neki bi rekli da je prekasno, a ja kažem da je to baš ono što smo trebali. Razbiti svakodnevicu i radni tjedan. Napuniti baterije u prirodi i s prijateljima. Predlažem da i vi osmislite nekakvo slično druženje. Napravite piknik s prijateljima u prirodi. Nađite lijepo mjesto za odmaranje i maknite se iz stanova. Sada je idealno vrijeme za to.

Meni je najvažnije bilo vidjeti osmjehe na dječjim licima. Zadovoljna i umorna lica. Bolje se spava.

Moj Toma završava drugi razred. Ja bih jako voljela kada bi klinci u školi više vremena provodili u prirodi, a manje sjedeći u klupama. Uključivanjem obrazovanja o prirodi nastavnici mogu pomoći djeci da pronađu odgovore na mnoga pitanja. Tako se razvijaju njihovi mali pametni mozgovi, znatiželja i čudo. Dokazano je da djeca koja provode više vremena u prirodi, razvijaju  pozitivne stavove o sebi, prirodnijem životu i planet na kojem živimo. Društvo se danas suočava s toliko ekoloških kriza, pa proučavanje prirode postaje još kritičnije. Od malih nogu.

Pokazat ću vam u nekoliko blog postova kako mi provodimo vrijeme kada je vani ovako divno vrijeme. Nadam se da ćete i vi dobiti ideje za vaše sunčane dane. I sama tražim mjesta koja bi mogli posjetiti, pogotovo ako su vezana na potoke, rijeke i šume. Idealno za skloniti se od sparine gradskog asfalta.

next post
Balcony plans
Već dugo planiramo izraditi ovu klupu za naš balkon. Nikako uloviti vrijeme, znate svi koji imate djecu kako je. Međutim, ove godine smo odlučili ipak [...]