Osvježili smo kutak u dječjoj sobi. Spremamo se za školu.

2019-08-26

Spustili smo kofere, i sljedeći dan smo krenuli sređivati dječju sobu. Prvi rezultati su na Instagramu, a sada je vrijeme i za blog post.

Odlučili smo napraviti mali makeover sobe. Zid smo obojili netoksičnom Kalklitir bojom za zid. Nijansa je Concrete. U dnevnoj sobi je nijansa Concrete primo. Pisala sam blog post o toj nijansi i o samoj boji, zašto je dobra i kako se nanosi. Tko treba odgovore na ta pitanja, neka navrati i pročita taj stari post. U spavaćoj sobi imamo nijansu Nudi grigio, predivna topla nijansa pijeska. Meni toliko paše u spavaćoj sobi, uživam. Kad god imam priliku, zavučem se tamo sama, čitam knjigu ili listam svoje omiljene časopise. Do ove srijede u ponoć, imate priliku iskoristiti 20% na Kalklitir boje s kodom lilihalo20. Uživajte u bojanju.

Na zid smo stavili Happy Light lampice. Kombinaciju smo složili sami. Igračke na komodici su Little Dutch, a dostupne su u dućanu Fun Baby.

Polako se pripremamo za početak školske godine, a mooožda i Krofnica krene u jaslice. Nismo još odlučili. Nije lako donijeti odluku, ali je on jako društven, ne može dočekati da izađe iz stana, da ode do parkića. A kada je društvo doma, uvijek je među starijim klincima. Presladak je. Pa razmišljamo kako ne bi bilo loše da možda na par sati bude u nekom veselom okruženju prilagođenom za klince.

Da li vaše dijete kreće u jaslice, vrtić ili školu? To su jako važni trenutci. Pripremite se i budite smireni i radosni. Na Instagramu sam vam predstavila jednu odličnu knjigu “Od jaslica do škole” koju su napisale odgojiteljice Tarita, Danijela, Martina i Matea. To je vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu. Ovaj tjedan ćemo pokloniti jedan primjerak na Instagramu i to me jako veseli. U knjizi ima pregršt korisnih savjeta i mene bi puno pomoglo da sam je i ranije imala u rukama.

Prije nego li je moj Toma krenuo u školu, slušala sam druge roditelje o stresu i trci s vremenom ali nisam se mogla uživjeti. Međutim, sada kada je i moj malac odradio prvi razred, znam o čemu su govorili. Puno se danas očekuje od velikih i malih, na poslu i u školama. Moja velika želja je živjeti sporije, laganije, i boraviti više s obitelji. Čini mi se nekako da cijeli sustav jednostavno ne ide obiteljima na ruku. Zato je jako važno biti dobro organiziran, pripremiti se i izabrati učitelja koji je i odličan pedagog. Meni je važnije da moje dijete jednoga dana bude mindful ninja, da se zna snalaziti u životu, da je smiren i da vidi svoj put. Više mi to znači od petica u školi. Ja se gotovo ničega ne sjećam iz svih tih udžbenika, i najbolja sam danas u onome što istinski volim. Osluškujem svoje dijete i usmjeravam ga u onome u čemu je i on dobar. Bodrim tamo gdje nije najbolji, učim ga kako da bude pažljiv, i drago mi je da drugi vide koliko empatije ima Toma. Meni je to važnije od svega što su naučili u školi. Samo morate biti svjesni da se pohvalnica ne dobiva za to, dobiva se za ocjene. Nemojte imati velika očekivanja i budite nježni prema svojoj djeci. Izađite van u šetnju, razgovarajte i smijte se. Njima je to jako bitno. Vidjet ćete koliko će biti umorni od ustajanja, nosanja torbe, sjedenja u klupi, izvannastavnih aktivnosti i svega što ih čeka.

Vjerujem da ste već nabavili školske torbe i pernice. Za sve koji to nisu i kojima kinci tek slijedeće godine kreću u prvi razred, moj savjet je da ih nabavljate u lipnju kada su na sniženjima. Anatomska torba ne treba biti skupa, pa ne nasjedajte na fore po dućanima. Radni stol je dobro imati jer će vaše dijete treati kutak za koncentriranje. Teško je raditi zadaću ukoliko se ne može koncentrirati za blagavaonskim stolom. Iako ćete tamo isprva dosta sjediti zajedno. Pa ne žurite s radnim stolom, imate još vremena za kupovinu. Kako bih vam malo sve to olakšala, napravila sam popis školskog pribora i sitnica koje je najbolje nabaviti prije prvog dana, kako se ne bi već onda našli u papirnici u gužvama. Ovo je što smo nabavili Tomi za polazak u drugi razred, popis je bio jednak i za prvi (osim što tada nisu trebali tempere):

  • matematička 1 (za prvi i drugi razred)
  • za likovni: vodene boje, tempere (mi ne trebamo paletu), kistovi, debeli i tanki flomasteri, uljne pastele, olovka 3H i 3B
  • informativka, škare, ljepilo, šiljilo, gumica
  • papuče i vrećica za papuče
  • bijela majica, hlačice/tajice i tenisice za tjelesni (mi koristimo iste u kojima je u razredu, nismo kupovali odvojeno dva artikla)
  • boca za vodu. Ove godine Toma ima EQUA boce za vodu. Plastične su, pa nema straha od pucanja, ne kupujte staklene boce za vodu ili za hranu klincima. Mi smo probali za hranu, ali je Tomi par puta ispala iz ruke. Pazite da je plastika BPA free. Do 10 rujna ostvarite 10% na EQUA boce s mojim kodom lilihalo. Kada smo mi zajedno s Tomom, koristimo i Liewood boce za vodu iz Mali Zakladi. Te mu ne dam nositi u školu, jer boce od tog materijala ne smiju padati, ukoliko se oštete, nisu ok za korištenje. Inače boca je termo, i jako su lijepe, klinci jednostavno mogu piti iz njih, pa i oni najmanji.
  • omote za knjige nabavite prije prvog dana. Posjetite neku od papirnica u kvartu i kažite u koji razred i u koju školu vam kreće dijete. Oni već imaju spremne omote za taj razred.

Prošle godine sam pokazala Tomin radni kutak u svojoj kolumni na Journalu KAKO SMO UREDILI RADNI KUTAK ZA NAŠEG ŠKOLARCA. Pogledajte za inspiraciju oko uređenja.

Ono što nam svima nosi jesen i zima su viroze. Kako se bolje pripremiti i ojačati djetetov imunitet? Najbitnije je da ste vi i dijete smireni i naspavani. Zatim, kvalitetna hrana. Teško je preko tjedna pronaći vremena za kuhanje. Pokušajte se organizirati preko vikenda, kuhati za više dana, zamrznuti. Ili ono što mi radimo, kuhamo sve ili bar dio ručka, večer ranije. Mi zbog Tomine alergije na kikiriki, hranu nosimo od doma. Ali sam zapravo primjetila da tako riješimo i obiteljski ručak doma. Međutim, unazad par mjeseci, mi imamo jedan odličan aparat doma: Beaba – aparat za kuhanje na pari. Osim što možete kuhati povrće, kuhamo i riži i žitarice (posebna posuda), meso i ribu. Pere se u perilici i sve je gotovo za par minuta. Namirnice zadrže više vitamina i minerala jer se kuhaju na pari, zdravo je i ne može zagoriti 🙂 Koristimo ga za Mateja, ali sam skužila kako je dobar i za nas. Kako u posudu ne stane količina za cijelu obitelj, odlično je kada treba nešto zdravo na brzaka. Npr. stavite povrće i skuhate ga, začiniti maslinovim uljem i posolite i imate zdravi obrok! Fizička aktivnost. Obavezno dijete upišite na neki sport. Potrebno im je puno kretanja, zato što u školi jako puno sjede. Ako taj dan nema sport, izažite u šetnju. Razgovor, nježnost i smijeh. Budite vašem djetetu prijatelj.

Processed with VSCO with a6 preset

Uskoro ću na profilu Because I love you kid napraviti mali vodič kako s eteričnim uljima možete biti podrška djetetovim i vašim emocijama i imunitetu.

Dok ja pripremam vodič, evo par dobrih kombinacija i kada ih primjeniti kod vaše djece:

Sad no more
+2 drops Stress Away
+2 drops Tangerine

Playtime
+2 drops Lemon
+2 drops Lavender .
.
Chill blend
+2 drops Lavender
+1 drop Vetiver
+1 drop Cedarwood .
.
Be brave
+2 drops Valor
+2 drops Idaho Blue Spruce .
.
Afternoon nap
+2 drops Gentle Baby
+ 2 drops Lavender .
.
Grumpy bear
+2 drops Joy
+2 drops grapefruit 

Processed with VSCO with a6 preset

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT