Kompaktna kuhinja s potpisom Filippe i Lotte Agaton

2022-07-29

Švedska dizajnerica interijera Lotta Agaton i njezina kći Filippa stvorile su inovativnu, ali bezvremensku kuhinju zajedno s Nordiska kök. Modna dizajnerica Filippa Agaton, trenutno dio dizajnerskog tima popularnog brenda Totême, uselila je u svoj prvi vlastiti stan. Uz pomoć svoje majke, dizajnerice interijera i stilistice Lotte Agaton, renovirala je stan i ugradila novu kuhinju, posebno dizajniranu i prilagođenu malom stanu. Kuhinja je spoj klasičnog shaker modela i skandinavske minimalističke kuhinje stvorene za mali prostor bez kompromisa u dizajnu ili funkciji. Paleta zagasitih boja savršeno se slaže s prirodnim hrastovim parketom i namještajem u prostoru, a pored prozora uklopljena je posebna vitrina u istom stilu.

Prošle jeseni, Filippa je kupila svoj prvi vlastiti stan. Udoban studio od 30 četvornih metara u Stockholmu. Stan, koji datira iz 1909. godine, ima prekrasne štukature, velike prozore, gotovo 4 metra do stropa, stara vrata. Jedan dobar tip za uređenje interijera: skupite materijale i uzorke stvari za koje znate da će biti u stanu i odaberite boju zidova koja im odgovara. Tako su u ovom stanu odabrali ton kuhinje. Vidite na slikama da je kuhinja tamniji ton od zida.

Stan je kompletno renoviran. Postavljen je novi pod, zidovi i stropovi su renovirani i obojani, te je postavljena nova kuhinja Nordiska Kök. Prethodni vlasnik imao je kuhinju u hodniku, ali Filippa ju je odlučila preseliti u dnevnu sobu kako bi umjesto toga napravila walk in garderobu. S obzirom na njezinu profesiju, trebalo joj je dosta mjesta za garderobu. Osim toga, prostorija u kojoj su napravili kuhinju je sada odlična za velika druženja jer se u isto vrijeme može u kuhati i družiti s gostima.

Planiranje malog stana vjerojatno je uvijek zeznuto (ili kako se popularno kaže izazovno) i naravno morate napraviti neke kompromise kako biste sve uklopili. Međutim, vlasnik uvijek zna da postoje neke stvari oko kojih uopće ne žele pristati na kompromis. Tako je Filippa htjela veliki blagavaonski stol s prostorom za mnogo gostiju, pravu kuhinju i ormar za odjeću zbog posla. Kako bi sve to stalo u tako mali prostor, potpuno je maknula stvari koje su joj bile manje važne, poput kauča i TV-a. I ovo je jako zanimljivo, razmislite i o vlastitim prioritetima. Da li je to za stan ili vikendicu, ali evo ja se slažem sa njom. Meni sigurno ne treba TV i da živim sama, sigurno ga ne bih imala u stanu.

Kako je ovo stan sa samo jednom sobom, dakle u ovoj istoj sobi sa slika nalazi se i krevet, ali pronašla sam samo slike koje pokazuju kuhinju i blagavaonski stol. Međutim na ovom kratkom videu se vidi i krevet i pogledajte za inspiraciju i kako lijepo organizirati male prostore.

Fotografije predivnog stana napravio je Kristofer Johnsson.

Fashion designer Filippa Agaton’s design kitchen in classic shaker style. Solid wood drawers and doors painted in light gray. Created together with interior designer Lotta Agaton.
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT