Doma kod Irene s Our lovely stories bloga

2022-09-30

Taj dan smo proslavili rođendan moje drage prijateljice Irene. Vi ju znate s Our lovely stories bloga.
Taj dan smo se samo htjeli družiti i uživati što smo svi zajedno, pa sam stvarno nabrzaka napravila ove fotke, ali je sve tako lijepo pa sam odlučila složiti home tour koji toliko volite čitati na blogu.
Irena i njezina obitelj su naši jako dragi prijatelji i toliko me veseli kada ih vidim sretne zajedno u tako divnom prostoru.

Ireni sam postavila nekoliko pitanja, a ona se potrudila s vama podijeliti toliko informacija. Ovo će biti jako korisno svima za uređenje vaših domova pa čitajte pažljivo 🙂

Irena: Priča o našem zajedničkom životu u kući, seže daleko, još u djetinjstvo kada smo o tome maštali svaki za sebe kao djeca. Suprug je i sam odrastao u kući i takav mu je stil života ostao kao želja za budućnost. Ja sam odrasla u stanu od 50 kvadrata i o životu u kući sam započela maštati tijekom boravka u bakinoj kući gdje me čuvala kao dijete. I suprug i ja gajimo ljubav prema lijepim interijerima. Imamo sreću što nam se ukusi u ključnim stvarima poklapaju, pa je sve skupa puno lakše. Iako se kroz vrijeme mnogo toga promijenilo, od trendova i materijala u uređenju interijera, do promjena u našem okružju pa i u nama samima, vizualizacija, želja i ljubav ka istom cilju doveli su nas upravo do ovog sada, po našoj mjeri savršenog za našu malu obitelj.

Prije kuće stanovali smo u vlastitom stanu od 83 kvadrata u samom centru mjesta. Jako sam voljela taj prostor jer je imao dušu i nezamjenjiv pogled s četvrtog kata. Stan je vrlo praktičan za život, posebice u dijelu vremena koje je potrebno za održavanje stana čistim, lokacije koja je omogućavala brzu pristupačnost svim važnim objektima, ali i svojom površinom držao nas je na okupu i bliže jedne drugima. Naša je obitelj uživala u svim prednostima života u stanu punih 13 godina. Unatoč tome, prilika za ostvarenjem našeg sna bila je presudna i nimalo ishitrena. Željeli smo slobodu i neovisnost koju nam, obzirom na naš stil života, pruža život u kući. 

Pod kuće izuzetno nam je bitan. Djeca često hodaju bosa, ali i mi odrasli. Stoga nam je važno imati topao i ugodan pod. Postavili smo podno grijanje i parket. Odabrali smo gotov parket identičan onome kojeg smo imali i u stanu i njime smo vrlo zadovoljni. U zaista velikom izboru drva i nijansi, odlučili smo se za izbijeljeni hrast koji cjelokupni prostor dodatno čini svjetlijim.

Zidovi – prijašnji je vlasnik prekrio većinu zidova tapetama, što je u to vrijeme bio trend u uređenju prostora. Iako su tapete u trendu i danas, ipak smo se odlučili na neutralne tonove zidova. Tek kad je majstor očistio zidove od tapeta, pogletao i pobijelio, prostor je potpuno oživio. Za boju zidova odabrali smo prirodne boje na bazi vapna marke Kalklitir i polako sami bojimo prostoriju po prostoriju. Favoriti su nam nijanse Palladio koju smo namijenili za cijeli dnevni prostor – kuhinju i dnevnu sobu, te spavaću i radnu sobu. Nijansa Calce prekriva kćerkinu dječju sobu, a Celadon Primo atelier. Unatoč ovim favoritima, još je dosta zidova ostalo za eventualno isprobavanje nekih novih nijansi :). Svega je jedan zid prekriven tapetom, a to je zid u Stelinoj sobi

Kupaonice – pri planiranju uređenja kupaonica dvoumili smo se ići li na varijantu onog što stvarno želimo iako je to podrazumijevalo teže pronalaženje izvođača ili ići linijom manjeg otpora i odabrati keramiku. Imamo dvije kupaonice i poseban wc za goste i želja nam je bila sve tri prostorije prekriti mikrocementom kako bi se stvorio prostor neutralne, zemljane boje, bez fuga i spojeva te neformalne teksture. Odlučili smo se slušati naše srce i iako smo u jednom trenutku upravo zbog te odluke prolazili kroz poprilično stresnu situaciju zbog otkazivanja radova od strane jednog izvođača, na kraju je sve dobro završilo jer smo pronašli stručnog i profesionalnog izvođača na „domaćem terenu“. 

Kuhinja – kuhinji smo posvetili najviše vremena za planiranje. Prostor za kuhinju je poprilično velik, tako da prekriva tri zida i uključuje otok. Odlučili smo se na skandinavski dizajn po uzoru na nordijske kuhinje. Nastojali smo uklopiti mekane tonove, prirodne materijale i klasične detalje u moderan stil života. Kuhinjski elementi rađeni su po mjeri i sastoje se od gornjih i donjih zatvorenih elemenata od drva u greige boji te radne površine i zidne obloge od kvarcita s efektom bijelog mramora.

Okućnica – osim interijera, veoma nam je važan i eksterijer koji je još uvijek u fazi planiranja i izvedbe. Vanjskim prostorom nastojimo pomiriti želju za urednom okućnicom, ali i jednako tako vrtnim dijelom namijenjenom za uzgoj povrća i cvijeća te voćnjaka. Više puta sam spomenula kako je moja nestrpljivost za postavljanjem cvjetnih gredica uzrokovala glavobolje izvođačima radova na kući kojoj se zbog toga nije moglo normalno pristupiti radnim strojevima i kamionima. I dan danas je tako jer se broj gredica godinama povećava, stoga npr. zemlju za niveliranje terena još uvijek prenosimo u tačkama :). 

Inspiraciju pronalazim posvuda. Inspirira me polagani, održivi stil života, međuodnos čovjeka i prirode uklopljen u moderno vrijeme, neutralne, oku ugodne boje i zvukovi i mirisi iz prirode. Volim našu malu obiteljsku zajednicu okupljenu na jednom mjestu i u zdravom, bezbrižnom okolišu. Volim mir koji vlada oko nas i dječji smijeh dok trče dvorištem, zdravi obrok na stolu, buket cvijeća iz vrta i životinje koje se motaju oko nogu. 
  
Za dizajn i uređenje interijera inspiraciju pronalazim na kreativnim mrežama poput Pinteresta i Instagrama te na raznim blogovima. Jednako tako gušt mi je listati knjige i časopise s istom tematikom. Ovom prilikom bih se zahvalila i tebi kao velikoj inspiraciji koja si na svoj poseban i jedinstveni način predstavila i potaknula ljubav prema skandinavskoj estetici.  Za vrtlarenje i uzgoj cvijeća najveća su mi inspiracija naša najpoznatija vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić zatim Erin iz Floret Flowers te Milli Proust. Tu su i dragi ljudi kojima sam okružena i koji su uvijek spremni dati dobronamjeran savjet iz prakse i iskustva u ovom kraju. Društvene mreže omogućile su mi povezivanje sa brojnim divnim ženama s kojima svakodnevno razmjenjujem iskustva i savjete. Svaki, pa i najmanji, uspjeh, bio on tuđi ili osobni, za mene je najveća inspiracija i potvrda onog kako uz dovoljno volje, ljubavi i hrabrosti možemo sve što zamislimo i kako se dijeljenjem ljubav i znanje samo množe.  Odabirom usporenijeg i svjesnijeg stila života otkrila sam njegovu drugu dimenziju i ljepotu, naučila sam otpuštati stvari na koje ne mogu utjecati i još uvijek učim opraštati si sve pogreške na životnom putu. Dan započinjem i završavam zahvalnošću, a svaki dan proveden u krugu obitelji i uz rad na projektima koje pridonose boljitku, život mi čine ispunjenim i smislenijim.

Svako vrijeme nosi svoje izazove, pa smo tako svjedocima i mnogih izazova modernog vremena poput novih bolesti, ratova, klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, crnih prognoza, posljedica modernih tehnologija te brzog i stresnog stila života. Ono što me posebice zabrinjava jesu promjene u ponašanju i vrijednostima današnjeg čovjeka. Kao roditelja dvoje djece, odgovornog za njihov odgoj, razvijanje sustava vrijednosti, ponašanje i kasnije djelovanje, ali i nekog tko im želi prepustiti ovaj svijet boljim nego što je danas, itekako mi je važno biti uz njih tijekom svih izazova koje donosi odrastanje i svakodnevno ih podsjećati i vlastitim primjerom ukazivati na ljudske vrijednosti koje su preduvjetom mira i složne ljudske zajednice.

Drago mi je da ste imali priliku upoznati moju Irenu, a pratiti je možete i na Instagramu @ourlovelystories.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT