At home with Swedish artist Emilia Ilke

2021-11-27

Zavirite u prekrasan dom švedske umjetnice Emilije Ilke.

Kreativno, jedinstveno i oh-toliko zanimljivo. Ovo je dom švedske umjetnice  Emilie Ilke, predstavljene u nedavnom broju Elle Decoration (švedsko izdanje).

Emilia Ilke rođena je u Uppsali 1984. godine i preselila se u Stockholm kako bi slijedila svoj san. Oduvijek je htjela biti umjetnica. Nakon završetka studija ostala je živjeti u Stockholmu. Danas radi kao slobodna umjetnica i stilistica. Svoju umjetnost izlagala je u prestižnim umjetničkim galerijama kao što su Liljevalch’s Spring Saloon, Lilla baren at Riche i POM Gallery.

Odrasla je sa susjedom koja je bila izuzetno inspirativna i ima veliku kolekciju umjetnina kojoj se često divila kao mala.

Carine Seth Andersson i Emilia zajedno su izlagale 2015. i Emilia se zaljubila u oblik male staklene vaze s ušima koju potpisuje Carine. Inspiracija je rezultirala pločom “First shape”. S ovim oblikom je sve počelo. U ateljeu Emilia uvijek radi na deset slika u isto vrijeme, kada se jedna osuši, prelazi na sljedeću. Umjetnička djela se spajaju i čine jednu veću cjelinu. Veliku inspiraciju crpi iz dekoracije, fotografije i mode.

Trendovi ju inspiriraju, ali na to gleda samo kao na način da proširi svoju paletu boja. Nikada ne teži stvaranju trendovske umjetnosti. Želi stvarati komade koji traju s vremenom i koji će se voljeti stotinama godina. 

Privatno, crna joj je omiljena boja. U umjetnosti, ne! Kao i svakom umjetniku, teško joj je raditi sa zelenom.

Mene je jako zanima priča o njezinom domu, interijeru, pa sam nastavila istraživati po webu.

Emilija živi s partnerom i dvoje djece u školi od crvene cigle iz 1952. u Hägerstensåsenu, južno od Södermalma u Stockholmu.

Kada je vidjela nekretninu na prodaju, to je bila ljubav na prvi pogled. Isprva je cijena bila stvarno niska, međutim s vremenom je narasla. I to puno više nego što su očekivali. Emilija je na kraju čak dala višu ponudu u tajnosti od svog partnera. S ovim se mogu saživjeti i razumijem ju. I ja čekam tu svoju nekretninu, parcelu iz snova. I spremna sam na sve.

Uz jednostavnu paletu boja koja se sastoji uglavnom od bijele i svijetlosive, interijer je savršena pozadina za njezina umjetnička djela. Veseli kolaži boja, uzoraka i oblika. Također ćete vidjeti mnogo zabavnih, osobnih detalja u cijelom mjestu, dodajući mnoštvo karaktera i osebujnog stila. Obožavam to!

Tri brza savjeta za interijer: kupujte na buvljacima / vintage / aukcijama! Investirajte u pravu umjetnost, posjetite galerije i završne izložbe u umjetničkim školama.

Lijepo, zar ne?

I dok sam pretraživala web za više informacija o Emiliji, naišla sam i na stariju reportažu iz magazina Residence. Pogledajte i te fotografije. Ovaj puta, vani je snijeg.

Emilija je imala suradnju sa Sandberg wallpapers, te imate priliku kupiti tapetu s njezinom potpisom.

Fotografije 1 dio: Andrea Papini for Elle Decoration
Fotografije 2 dio: Andy Liffner for Residence

Fotografije 3 dio: Sandberg wallpaper blog.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT