At home with Ivana Niskota

2022-02-13

Krajem prošle godine navratila sam na kavu kod Ivane. Dugo smo mi dogovarale tu kavu, ali ne moram niti pisati koliko je to teško organizirati uz djecu, obaveze i globalnu pandemiju. Međutim, Ivana mi je poslala poruku: Lili, selimo se za dva dana. Hoćeš doći na kavu i poslikati stan? Ne mogu vam opisati izraz moga lica. Toliko volim priče iz domova ljudi, onih meni dragih, i stvarno sam morala pronaći vrijeme za to. Odjurila sam i napravila fotke. Međutim od tada do danas je bilo opet toliko samoizolacija i posla, da sam lovila vijeme za ovaj divan blog. Iako se nekome čini da su ovo samo fotke stana, ja ne gledam na to tako. Meni je tu priča jedne obitelji s puno ljubavi. I zato sam Ivani postavila nekoliko pitanja jer sam htjela da je vi bolje upoznate. Pažljivo čitajte text i to skroz do kraja! Vjerujte, toliko je inspiracije ne samo na slikama nego baš i u textu.
Ivana je od nedavno friško pečena obrtnica i ima svoj studio za dizajn interijera Dekorum.

Kako bi u deset rečenica opisala svoju karijeru?
Završila sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, odjel Unutrašnje arhitekture, a zatim sam upisala i diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Cijeli studij su me u projektiranju najviše privlačili interijeri pa sam tako odabrala i diplomski rad. Nakon par godine rada u raznim arhitektonskim biroima sam postala sretna i ispunjena tek kad sam se opet vratila interijerima i to radim evo već skoro cijelo desetljeće.

A sebe kao osobu?
Ja sam vrlo aktivna osoba i teško me uhvatiti, stalno u pokretu fizički i kreativno. Obitelj je moja sigurna luka i izvor sreće i sigurnosti. Volim red i strukturu u danu, ali mrzim rutinu.
Volim balansirati u krajnostima i ispitivati svoje granice pa sam tako sitna a jako glasna, hedonist a totalno umjerena, zaljubljena u posao a obožavam odmarati, uvijek kasnim al svuda stignem točno kad trebam.

Ti si mama, koja toliko voli svoje klince i obitelj. Koji su ti najveći izazovi i kako se organiziraš tako da svi budu zadovoljni?
Roditeljstvo je veliki izazov. Dobar odgoj dolazi od dobrih ljudi a biti dobar čovjek znači da na sebi nikad ne prestaješ raditi. 7 godina roditeljstva me jako promijenilo, prebacivanje fokusa na druge umjesto na sebe pretvorilo me u toliko bolju osobu a istovremeno me potaknulo me da ono vrijeme mi koje ostane slobodno pretvorim u rudnik zlata.
Ima dana kad stignem napraviti sav posao, i skuhati ručak, i igrati se s klincima i vježbati a ima dana kad jedva stignem jesti. Pomirila sam se s tim da je to ok i svaki dan krenem ispočetka, dam najbolje od sebe. Perfekcionizam je najveći neprijatelj sreće. Glavno da se svi puno smijemo kad smo zajedno.

Koje vrijednosti nastojiš usaditi djeci i na koje praktične načine to i činiš?
Odgajana sam u obitelji u kojoj sam se osjećala zaštićeno, voljeno i sretno. Taj isti osjećaj želim da imaju i moji klinci. Ljubav je početak svega, iz toga kreću dalje sve lijepe stvari u životu. Kad su djeca voljena i prihvaćena imaju slobodu izrasti u što god požele.
Učimo ih o ljubavi, poštivanju sebe i drugih, empatiji, usađujemo im radne navike i učimo ih da budu samostalni. Trudim se raditi što više s njima a ne umjesto njih. Želim da se u životu osjećaju sposobno i da uvijek vjeruju u sebe.
Djeci se vrijednosti mogu usaditi samo vlastitim primjerom.

Jako mi se dopada kada vidim da crtate i radite nešto kreativno s klincima. Koje su vaše omiljene aktivnosti, kako volite provoditi vrijeme?
Obožavam na djecu prenositi sve što znam i u čemu uživam. Tako da jako puno crtamo, crtamo naše najdraže slikovnice, sad kad je Lars veći učim ga o slikarima i kiparima pa malo tražimo inspiraciju iz meni najdražih knjiga o umjetnosti. Puno gradimo s legićima, kuće, scene iz tog dana pa iz toga radimo malo kazalište i pričamo priče.
Jako sam sretna da smo obojicu uspjeli zarazi s našim najdražim sportovima. Oboje vole snijeg i skijanje i bordanje, ljeti s nama na moru jurcaju po daskama. Cijelu godinu smo vani, vodimo se onom skandinavskom da “nema lošeg vremena samo loše odjeće” i to je istina.
Putujemo s obojicom od kad su bili jako mali, kao bebice od mjesec dana tako da su nam klinci super ekipa za putovanja. Potrpamo se u auto, krenemo igrati “kaladonta” ili “pogodi životinju” dok se ne umore i zaspu.

A kako voliš provoditi vrijeme kada si sama?
Ono što me najviše opušta od stresa svakodnevice i puni baterije je neki oblik vježbanja. Muzika u ušima i trčanje su moja priručna terapija.
Zadnjih nekoliko godina sam počela jako uživati u nekim aktivnostima za koje sam dugo mislila da mi dolaze uz društvo. Sad uživam u tome da popijem finu kavu na nekoj sunčanoj terasi sama uz časopis koji sam kupila i čuvala da guštam u njemu baš za tu priliku.
Isplaniram i ukradem dan na snijegu sa snowboardom samo za sebe. Ako je ljeto i na moru sam, priuštim si solo vrijeme na plaži u kojem slušam muziku, čitam knjigu i uživam u valovima.

Koji te strani blogovi i autori inspiriraju i privlače?
Najviše inspiracije o interijerima uhvatim na nekim stranicama kojima sam vjerna već godinama: Yellow Trace, Dezeen, Design Milk.

Ali za naći frišku inspiraciju, onu koju još nisu svi uhvatili treba istraživati tako da puno googlam arhitekte i dizajn studije, produkt dizajnere, fotografe interijera, kupujem časopise…. Evo par studija čiji rad obožavam: Norm Architects, GCG Architectes, Avenue Design studio. Od naših izvora sam redoviti posjetitelj Nordic Fragments. Na tom blogu je svaki interijer baš po mom ukusu.

Imaš stila, u svemu. Molim te mi kaži gdje pronalaziš inspiraciju za interijere?

Uf 🥰 hvala na komplimentu. Stil koji volim, koji me inspirira je nešto što je protkano u meni jako duboko i reflektira se na svaki spektar mog života. Od muzike koju slušam, odjeće koju nosim, interijera koje projektiram i u kojem živim. Kad projektiram, inspiraciju tražim u izvednim projektima i kad nađem onaj koji s kojim kliknem istražim o tom interijeru sve dostupne materijale. Ali ipak najkvalitetniju inspiraciju sam sakupila na putovanjima. Kad prostore vidiš i osjetiš uživo, bilo da se radi o slučajnom susretu s nekim lijepim interijerom ili o nekom prema kojem sam planirala putovanje ostaje iskustvo i inspiracija za cijeli život. Za nas arhitekte su posjeti zgradama i interijerima najbolja literatura.

Dok si uređivala stan koji vidimo na slikama, koji su ti elementi bili najvažniji? Bez čega ne možeš, ako ne moraš? Da li si bila spremna na kompromise ili ne?
U projektiranju uvijek ima kompromisa, bilo da projektiram za sebe ili za nekog drugoga.
Jedini kompromis koji nikad ne radim je onaj koji se tiče funkcionalnosti. Arhitektura je primarno funkcionalna i mora koristiti ljudima za život, a hoće li biti lijepa ovisi o budgetu i slobodi koju dobiješ kao projektant. U projektiranju našeg stana sam bila jako slobodna ali i spremna na kompromis jer smo budget gradili iz vlastitog džepa. Nismo štedjeli na onim elementima koji definiraju i oblikuju prostor, na prozorima, vratima, oblogama. Ali s namještajem kojeg smo odabrali i kojeg smo željeli smo se malo strpili i pričekali da nam se oporavi budget. Neke smo komade promijenili i kupili druge jer su nam se kasnije više svidjele i to je baš dobro tako ispalo jer interijer nikad nije gotov, živi i razvija se zajedno sa svojim stanarima.

Jako mi se dopada tvoja energija, srčana si, iskrena i kreativna. Zanima me što bi ljudima preporučila u ovim neobičnim vremenima? Kako sama sebi podižeš raspoloženje?
Ova su vremena jako teška, drukčija i zahtjevna. Događaju se svima i lijepe i ružne stvari a tako ih je teško podijeliti s bližnjima i prijateljima ako stalno moraš paziti na distancu i na to s kim se družiš. Želim svima poručiti ono što govorim i sebi svako jutro. Uživaj u onom što imaš sad. Kakvo je takvo je tu je, jer sutra možda neće više biti.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT