At home with Ana from Life bar

2021-09-04

Ana i ja smo se upoznale u digitalnom svijetu. Obje dijelimo ljubav prema interijerima, lijepom življenju i prirodi. Anu jako volim i htjela bih vam pokazati nekoliko fotografija njezinog predivnoga stana koji me oduševi baš svaki puta kada uđem u njega.

Postavila sam joj nekoliko pitanja jer sam htjela da i vi upoznate osobu koja stoji iza ovog divnog interijera. S njom bih mogla pričati po cijele dane jer toliko toga zna i toliko toga radi, puna je divnih priča i znanja. Uz to, toliko je simpatična i ima divnog i nasmijanog supruga.

Pitala sam je kako se njezino zanimanje kaže na engleskom: MA Conservator-restorer, specializing in polychrome wooden sculpture. Dakle, možete li samo zamisliti kako je provesti vrijeme sa njom!

Lili: Ana molim te se u kratko predstavi čitateljima. Gdje živiš, koje si struke? Molim te reci što si sve radila sada nakon potresa u struci. Meni je to SF.
Ana: Prije svega hvala ti na ovoj spontanoj ideji. Živim s mužem  u obiteljskoj kući, u mirnom naselju Novog Zagreba. Završila sam studij konzerviranja i restauriranja umjetnina, smjer slikarstvo, tako da sam za vrijeme studija pretežito radila na zidnim slikama te štafelajnim slikama na različitim nosiocima. Nakon studija sam kratko radila na zidnim oslicima i nakon toga počela stažiranje na polikromiji, tako da danas radim kao konzervator restaurator uže specijalnosti polikromirana drvena skulptura. Radim za jednu privatnu tvrtku čija je primarna djelatnost rad na zaštiti kulturnog dobra, a ljubav prema očuvanju kulturnog dobra bila je prisutna još pred kraj osnovne škole.

Lili: A kako bi opisala sebe kao osobu, svoj karakter?
Ana: Volim svoju obitelj, prijatelje, umjetnost, putovanja, knjige, low tox način života, kavu… Organizacija mi je jedna od glavnih vodilja u užurbanom načinu života. Ovo je zapravo jedno od zauvijek najtežih pitanja. 🙂


Lili: Kako izgleda tvoj dan? Da li imaš neke jutarnje rituale, kako započinješ dan, a kako završavaš? Neki to-go doručak, zdrave grickalice, napitak.
Ana: Moji radni dani su prilično različiti, ono što je isto je buđenje prije 6h, odlazak na posao i ovisno o poslu nakon primarnog posla, nekada završam i oko 23h navečer. Moram priznati da postoje dani kada se užasno hranim do onih dana kada izrazito pazim što jedem, još uvijek nemam rutinu preko radnog tjedna kada su obroci  u pitanju. Vikend je ipak nešto drugačiji, tada živim baš onako čemu težimo oboje, a tu dolaze i zdraviji obroci.
Grčki jogurt, granola, balance complete zaleđeno i/ili svježe voće, ili neki smoothie u koji volim dodati mango kao bazu, špinat, zaleđeno šumsko voće, eventualno nektarine ili breskve, balance complete, chia sjemenke.

Lili: Imaš li savjet neki za čitatelje, luda su vremena, self care je toliko bitan.
Ana: Briga i rad na sebi su nešto što bi svima nama trebalo biti na prvom mjestu. U našem umu, tijelu i duhu živimo zauvijek i tu cjelinu zaista trebamo shvatiti ozbiljno i odnositi se s poštovanjem prema njoj. Poznavati sebe i svoje potrebe smatram temeljem cjelokupnog zdravlja.


Lili: Jako paziš na koristiš prirodne proizvode. Imaš li neki savjet oko izbora namirnica i proizvoda?
Ana: Low tox home je naša težnja od početne ideje stvaranja doma, u toj ideji su nam najviše pomogla eterična ulja i proizvodi na njihovoj bazi. Genijalna mi je ideja da većinu proizvoda izrađujemo sami, to su zaista jednostavni recepti, a činjenica da znamo sve sastojke koje smo dodali u proizvod je neprocjenjiva!


Lili: Kada želiš napuniti baterije, kako to radiš? Kako podižeš raspoloženje?
Ana: Kada želim napuniti baterije bih najviše putovala, to je bilo izvedivo češće (čak 1x u mjesec ili dva) u periodu dok sam radila na autorske ugovore, sada je to prilično usporeno. Punim baterije i svakim trenutkom provedenim s mužem ili prijateljima, čitajući knjigu, ili dok izrađujem neki prirodni proizvod. Toliko je divnih stvari u životu koje hrane moj um, tijelo i duh, tako da svaki put osluškujem svoje potrebe.


Lili: Jako voliš interijere i imaš smisla za lijepo. Molim te koje portale, magazine pratiš? Gdje pronalaziš inspiraciju za lijepim?
Ana: Obožavam, znaš to i hvala ti na komplimentu. Pratim nekoliko blogova i profila na ig-u, jedan od njih je i tvoj i zahvaljujući njemu smo se nas dvije povezale. Neki od njih su 2222studio, Hein studio, Studio Hafnia, Alvhem, Bjurgors, Merrith Violette interiors, Louise Roe…


Lili: Znam da voliš keramiku. Molim te reci mi malo više o tome.
Ana: Volim keramiku, proces stvaranja, prirodne materijale. Velika mi je želja posvetiti joj se više u slobodno vrijeme. Keramika se pojavljuje još u ranom neolitiku  i smatra se jednom od važnijih postignuća i te su činjenice svakako impresivne. Jako mi je drago da keramička proizvodnja opet raste i što imamo priliku stvarati u nekim radionicama ili školama keramike makar na kratko.


Lili: Kako ste uredili vaš stan/kuću? Jako vam je sve lijepo i usklađeno. Imaš li neki savjet kako se može lijepo urediti interijer?
Ana: Kuću smo uređivali korak po korak, imali smo prostor i stolariju. Kredit nam nije dolazio u obzir pa smo na početku kupili samo najbitnije. Kada smo imali temeljne komade namještaja, počeli smo birati detalje. Inspiracije sam pronalazila pretežno na stranicama skandinavskih agencija za nekretnine gdje bih vidjela čitav niz kompletno uređenih stanova. Također, trebali smo uskladiti i naše stilove, koji, koliko god bili slični, u nekim stvarima su se razlikovali. Zajedničko nam je svakako bilo to da želimo neutralnu bijelu bazu, kombinaciju toplih materijala poput drva i kamena te hladnog poput crnih metalnih konstrukcija i dok je Tomislav imao želju ubaciti i neku boju, ja sam uvijek vukla ka bijeloj, bež i sivoj. 

Ana ima i predivan vrt i toliko prostora i prirode oko kuće u kojoj žive. Veselim se posjetiti je uskoro.

A vi Anu možete pratiti na Life Bar profilu.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT