Planet Motherhood

2020-08-13

Miris mora i soli, lagani povjetarac, sunce koje se sprema za zalazak, mir i samo mir oko nas. To je sve što trebam. I nije mi trebala globalna pandemija da to otkrijem, nego mi je došla kao dobar izgovor da se maknem od svega suvišnoga. Kada si mama i daješ sve od sebe, a posebno ove godine, onda si sigurno jako umorna. Sve ovo mi treba, i to ne samo sada, nego svaki dan, mir pa makar na 15 minuta, samo disanje i uživanje u trenutku. Jer tek tada sam opet svoja, intuitivna i kreativna.

Priroda nas svemu uči, svi mi imamo u sebi to bezvremensko znanje o životu, samo se moramo pronaći, umiriti i osjetiti ga.

Ovaj dan smo proveli s dragim prijateljima. Prošao je prebrzo i bio je ono što svi trebamo. Usporiti i uživati u djeci, obitelji i prijateljima. Nasmijati se, gledati u oči, pojesti finu klopu… sve ono za što često govorimo da nemamo vremena.

How to slow down and find balance again as a family?

Koliko je to jednostavno: 
Don’t over schedule – ne radite velike planove niti dnevni raspored. Klinci su istraživali okolo kuće, po plaži i uživali baš kako bi i trebali svaki dan.  
Eat together – kako smo se mi najeli danas zajedno s prijateljima i klincima
Create micro-moments of connection – gledajte se u oči, smijite, pustite muziku, plešite, šetajte, poljubite klince, promrsite im kosu i ponavljate cijeli dan koliko ih volite.
Turn off technology – pospremite mobitele i sve tome slično, ima vremena u danu za odgovoriti na sve. A to je nakon druženja. Gledajte se u oči, a ne u ekrane. 
Do family activities together often – moj Toma je ugledao jednu veču obitelj na plaži kako kartaju UNO. I onako dječje iskreno je rekao: jako kada bi barem mi svi zajedno ovako kartali. Srce mi se otopilo. Matej je još mali, on baca i gužva karte, iako kuži princip da mora dati nešto nekome hahaaha Ali još je mali i divlji, baš kako i treba biti, zainteresiran za svijet oko sebe. A na nama je da ga ovako umirimo na rukama i pazimo, ne ispuštamo, jer doći će vrijeme i za to.

Gledam ove divne slike koje je uslikala moja Ivona i presretna sam jer imam uspomene, a opet me malo i stegne oko grla dok vidim Tomu kako je velik, ima društvo i nema vremena za fotkanje. Pokušavam ga uloviti za ruku dok hodamo, i osluškujem ga i gledam kako je divan veliki dečko postao. Vrijeme leti, zato vi usporite. To je toliko lijepo.

I to je moj najvažniji i jedini razlog zašto radim svoj posao i od doma. Da mogu usporiti i biti sa njima.

xx
Lili

Fotografija Ivona Bezmalinović @bezminica

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT