Equality Starts at Home

2021-03-04

Prošle godine sam dosta obrađivala ovu temu. Volim pričati o tome, mislim da ima potrebe. Kod nas se doma svi zadaci djele pravedno. Nismo možda najuredniji na svijetu, lovimo vrijeme od obaveza ali stignemo sve što je bitno. Klinci su uvijek siti, roba je čista, zadaća i sve obaveze ispunjene, naspavani i nasmijani.

Rano jutro, pola šest. Svakog dana ustaje. Moj Božo.

Odlučili smo da ću ja raditi od doma. Često i do 2/3 sata ujutro. Radim što volim, zaradim dva do tri puta više nego na poslu koji sam radila od 9-17h. A s klincima sam. To je najvažnije. Međutim, to je tražilo od nas i prilagodbu rasporeda i raspodjelu poslova. Božo se ustaje ranije, spremi Tomu za školu i obavi dućan. Opegla. Opegla klincima, meni i sebi. Ja odspavam do kada Matej spava, vodim ga baki ili u vrtić, kuham, skupljam klince, pišemo zadaće. Radim koliko stignem preko dana. Zaredalo se i par viroza, pa je ostalo više posla za noć. Umorni smo kao i svaki drugi roditelj, ali sretni smo. I lijepo nam je. Radim što volim jer imam njega. Ravnopravnost počinje kod kuće. A i jako mi je zgodan pored te daske za peglanje. Kako je to kod vas? Na kome je danas red za glačanje?

Dok Božo pegla, ja s klincima rješavam robu. To je moj zadatak i ne dam ga nikome drugome. Razvrstavam boju po materijalima i bojama i pazim kakva sredstva za pranje koristim. Često ih i radim sama. Pokušavam se što više okrenuti low tox načinu života i biti primjer svojoj djeci. Robu često peremo i sušimo jer su klinci mali i zadržati ju čistom više od nekoliko sati – pravi je uspjeh. Stavljanje robe na sušilo i njezino ponovno spremanje, uvijek se prometne u malu kućnu zabavu (čitaj: kaos), što najbolje pokazuje i ova fotografija. No, mi to tako volimo, najvažnije nam je da smo zajedno i da se družimo.

Sigurno ste i sami primijetili koliko dijete voli sudjelovati u kućanskim poslovima te je ponosno kada uspješno odradi neki zadatak. I to od najmanje dobi. Matej se nama stalno plete pod nogama, a kada misli da je nešto napravio, počne sam sebi pljeskati i provjerava gledaju li drugi. Toliko je sladak u tome.
Sudjelovanje u kućanskim poslovima djetetu daje osjećaj važnosti i vrijednosti u obitelji, samim time što su određene dužnosti dodijeljene baš njemu. Usto, uključivanje djece u kućanske poslove najbolji je način da jednom kada odrastu, jednako to primjenjuju u svojim obiteljima – jer kućanski poslovi nisu ženski poslovi.

Neki dan sam objavila i jako fora video gdje sam zajedno sa Božom prokomentirala kako dijelimo kućanske poslove. Najvažnije pravilo kod nas je da svatko radi ono što više voli i što mu bolje ide. Pritom nam je jako važno da obveze dijelimo ravnopravno jer nije fer da netko radi više – samo zato što je žena – a drugi manje – samo zato što je muškarac. Tako i odgajamo svoju djecu.

Kako bismo otkrili jesmo li na dobrom putu u uvođenju ravnopravnosti u svoj dom, odigrali smo @ikeahrvatska igricu Fifty Fifty – koja je dostupna na njihovom Instagramu u Highlightsima.

Zašto je ovo uopće toliko važno? Zato što istraživanja pokazuju da te poslove većinom rade žene, zbog čega nemaju jednake prilike za napredak u karijeri. Drugim riječima, imaju puno više obveza kod kuće od muškaraca, što ih stavlja u nejednak položaj kad je u pitanju napredak u karijeri.

Mogu li kućanski poslovi biti zabavni? Mi vjerujemo da mogu – a pogotovo kada se ravnopravno podijele s osobom s kojom živiš.

Naše rezultate je prokomentirao Bruno Šimleša.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT