Because I love you kid

2019-07-26

Godinu dana je od kada sam mama dva dječaka. Nešto se u meni promijenilo. Uvijek su govorili da sam vihor, često su me tako zvali u mojoj obitelji. Govorili su da sam eksplozija energije, da me se ne može zaustaviti. Često me pitaju da li sam ja umorna. Uvijek toliko toga radim i toliko toga stignem. I od kada imam djecu, koju volim više do sebe, i kojima sam posvetila sve svoje vrijeme, ja opet stignem. Stignem još i više i energije je još više. Ali to je zato što sam ih uključila u sve, ne samo njih, nego i svog muža. Želim da smo što više zajedno. Mislila sam da neću imati toliko vremena za sve, ali ja i dalje uspijevam. Potrebna je dobra organizacija, volja i ljubav za ono što radiš.

Sigurna sam da bi svaki dom trebao pričati priče o osobama koje tamo žive i da bi to mjesto trebalo biti kolekcija svega onoga što volimo. Naš dom to sigurno je. Dom ne čini samo interijer, i lijepo obojeni zidovi. Nego i dobro štivo za čitanje na polici, kvalitetna hrana, dobra muzika i mirisi.

Vidim da vam se jako dopada kada uspijem tu i tamo podijeliti priče o tome što jedemo. Nisam ja neki mega kuhar, ali kuham zdravo i pažljivo biram namirnice. Isto tako jako pazim da u dom unosim zdravo, od sredstava za čišćenje do igračka s kojima se moja djeca igraju. Da li sam vam ikada rekla da ja već godinama naš pod u stanu perem isključivo vrućom vodom i cimetom ? 🙂 Miris koji koristim već godinama za dom su počeli kupovati i meni bliski ljudi. Jer se osjećaš dobro kada ga pomirišeš i ne dobiješ migrenu. Prirodan je i prefin. Radila sam to uvijek za sebe, učila putem, učim i dalje. A danas to najviše radim zbog svojih klinaca. Podijelit ću to s vama, odlučila sam malo razraditi teme na blogu. Od interijera, dječjih soba i svih tema vezanih na djecu, počet ću dijeliti i neke druge teme jer je sve to moj dom. I to je glavna tema moga bloga već osam godina. A ako se uspijem uskoro vratiti i na svoj omiljeni pilates, možda padne i neka fotka dok se znojim i tresem ko’ želatina 🙂 Sinoć sam dugo crtala po svojim bilježnicama koje držim pored kreveta.

Kao mala sam isto uvijek radila planove, ispisivala sam svoje bilježnice i rokovnike, uređivala svoju sobu. Od malena sam naučena piti čaj od domaće metvice, koprive, imati balkon pun mediteranskog bilja i začina. Tako već godinama učim svojega Tomu da protrlja rukicama biljku i pogodi koja je. Danas to radi sam. Već otprilike pogađa koja je koja biljka i neki dan u šetnji je tako protrljao lavandu koja je stršala iz susjedovog vrta. Prislonio je dlan nosiću i duboko udahnuo. Volim prirodne mirise, i uvijek za stan koristim raspršivače napravljene od eteričnih ulja. Nikada, ali baš nikada ne kupujem umjetne mirise. U dućanu kada prolazim pored police s kemikalijama, ubrzam i želim proći što prije. Negdje u pubertetu sam dobila svoje prve migrene. Imam ih i dan danas. Ali sam ih naučila kontrolirati, onoliko koliko mogu. Kada sam u ranim dvadesetima završila u bolnici s tako jako glavoboljom, svaki doktor bi vam odmah uvalio hrpu tableta. Ali ja sam naišla na baš krasnog čovjeka koji me uputio da vodim dnevnik i zapisujem što jedem, udišem, u kakvim se situacijama nailazim, jer nešto od toga meni izaziva migrene, nešto od toga je trigger.

I tako sam ja počela proučavati, i danas znam da ne podnosim smrad cigarete, miris kemikalija, dosta parfema, zagušljiv zrak, umjetne mirise svih vrsta, više mi paše dinstanje luka nego miris detergenta za robu. Općenito nekvalitetna hrana. Sigurna sam da je zdravije ostati malo gladan, nego pojesti smeće. Trebaju se naša crijeva i odmoriti malo. Naša tijela se ne hrane samo hranom, nego i emocijama, kreativnošću, fizičkom aktivnosti, dobrom knjigom, muzikom, mirisima. Nedavno sam bila na jednom predivnom eventu koji je organizirala IKEA: Zero Waste – Better Taste.

Ideja održivog zero waste-a u svakodnevnom životu podrazumijeva osvještavanje pojedinih sfera življenja (hrana, dom, posao, odnosi i sl.) i svjesno sagledavanje navika koje smo stekli, a koje su sve vrlo lako promjenjive u puno kraćem vremenu nego mislimo. Ako počnete razmišljati što jedete, gdje kupujete hranu, je li ta hrana zaista dobra za vas, počnete čitati etikete na proizvodima – slobodno očekujte da će se kvaliteta vašeg hladnjaka i špajze poboljšati, a to će se odraziti i na vaš cjelokupan život, prvenstveno na zdravstveno stanje. Zvuči dobro? Ne samo što zvuči dobro, već je i primjenjiv! Toliko mi je drago što su me pozvali na taj event, i obećajem uskoro slijedi više fotki s eventa, recepata, ne samo za hranu, nego i za prirodno sredstvo za čišćenje kuhinjskih površina.

Kada sam postala mama, Tomina mama, tada sam počela voditi još više računa o svemu. Jer na nama velikima je zadatak da naučimo našu djecu zdravom životu, kako da brinu o sebi i kako da se vole i paze.

Love begins at home, and it is not how much we do, but how much love we put in that action.

Mother Teresa

Moj Toma je rođen 9 tjedana ranije prije termina. 3 puna mjeseca smo proveli u bolnici na Rebru. Operiran je tri puta, jedan zahvat na oba plućna krila (obostrani pneumotoraks) i dva na crijevima (nekrotizirajući enterokolitis). Uz ta dva problema, bilo je i hrpe drugih s kojima se bore mali palčići. Teško mi je i ne želim pričati o tome, ali bih vam voljela barem malo predočiti kroz što smo prošli. Jer je ipak to dio mene. Reanimiran, spojen na hrpu aparata. Gledali tako malo dijete kako se bori za život, neke baci u očaj, a neke u borbu. Dosta roditelja je počelo pušiti, učlanjivali su se u grupe za podršku i vodili duge razgovore s drugim roditeljima. Ja vjerujem da je to nekima i pomoglo. Ali meni ne pomaže razgovor kada je teško, ja tada jedino mogu raditi. Jedino s kime sam htjela razgovarati tada su bili doktori i moja obitelj. I jedino što sam ja kao mama mogla raditi dok su se doktori borili za Tomin život, mogla sam probati sačuvati mlijeko. Majčino mlijeko. Zovu ga i liquid gold. Tada nisam niti znala što radim, plakala sam i izdajala sam se, sigurno dva mjeseca. Ali nisam odustala, on je dobivao moje mlijeko na sondu, i sigurna sam da mu je pomoglo u oporavku. Majčino mlijeko od mnogobrojnih sastojaka sadrži i imunoglobulin A (IgA) koji stvara zaštitni sloj u crijevima. A s dvije operacije na crijevima, mojem Tomi je to bilo i više nego potrebno. On je tada moramo primiti hrpu lijekova, ne brojim niti koliko puta je bio na rendgenu, ali ja sam mu htjela pružiti najbolje što sam mogla. I uspjela sam. Kada je bio spreman za izaći iz inkubatora, primio je cicu i dojio dvije godine i 5 mjeseci. The funny part, odustao je na dan kada je Hrvatska primljena u EU. Ustao se to jutro, pogledao me i rekao: ne, neću. Počeo se smijati, bježati od mene iz sobe. Bila sam šokirana, ali danas mi je to sve jedna lijepa priča sa sretnim završetkom. I ponavljam uvijek, ne može svaka majka dojiti, suočavamo se svakakvim problemima u životu. To nije razlog za osudu, niti da je jedna mama bolja od druge. Ali meni je tada bilo bitno izboriti se za to mlijeko, jer je to jedino prirodno bilo što je ulazilo u moje dijete. Pazila sam što jede, kupovali smo kvalitetnu hranu, kad god je to bilo moguće. I dan danas nam najveći dio kućnog budgeta ide na stan i hranu.

A ja sam tada počela pisati i blog. Volim lijepe interijere, opušta me gledanje i čitanje takvih tema, a tada sam rekla da ću napraviti svome Tomi najljepšu dječju sobu ikad, i najdivniji i najsretniji dom za jedno dijete.

Your home should tell the story of who you are and be a collection of what you love.

Za pranje odjeće nikada ne koristim omekšivač. Probala sam par puta, kao htjela sam da roba ima neki fini miris. Ali baš svaki put kada bi ga kupila, došlo mi je muka, a ponekada je Toma dobio i osip na tijelu. Odustali smo i više kada nemamo doma. I tako već godinama. Danas znam napraviti prirodni omekšivač odjeće. I miriše bolje od bilo kojega iz dućana. Kao što sam rekla, pod perem vrućom vodom i cimetom. I općenito nemam jake kemikalije doma. Ali me jako smeta što ipaak postoji par boca u špajzi. Kao sadrže ocat, manje su agresivne nego neke druge. Ali me smetaju. Pa sam odlučila promijeniti i to. Još su me jednu stvar naučili na Rebru, dom ne trebamo ribati jakim kemikalijama, oni to moraju raditi zbog bolničkih bakterija. Mi doma ne. Tako da su mi dali još jedan poticaj da to uistinu i ne radim. Danas pod perem ili cimetom, ili octom ili Thieves čistačem. To je prirodno sredstvo za čišćenje, ekološki prihvatljivo, sigurno za djecu i kućne ljubimce.

Biram samo najbolje za svoju djecu. Za sve nas. Brinem o nama i našem domu. Brinem i za sebe. Jer ne samo da se osjećam dobro, nego sam i dobar primjer svojoj djeci. Oni danas imaju zdrave navike. Bitno je jesti dobro, dovoljno spavati, kretati se i baviti fizičkom aktivnosti. Dobro je ponekada se maknuti od rutine i otići na put, pročitati dobru knjigu i ispuniti dom smijehom, prijateljima, zagrljajima, dobrom hranom i divnim mirisima.

Od malena koristim eterična ulja za pomoć kod upala dišnih puteva. I to su me savjetovali u Klaićevoj, kada sam kao dijete često dolazila zbog upale sinusa, a ponekad i bronhitisa. Od malena se inhaliram i znam da se Eukaliptus globulus uglavnom koristi kod tegoba donjih dišnih puteva, a Eukaliptus radiata ulje je blaže i manje iritativno, pa se preporučuje posebno za djecu i kod tegoba gornjih dišnih puteva. Koristim ih i na svojoj djeci. I tako smo izgurali ovu prvu godinu. Toma je krenuo u školu i prvih pola godine su stalno svi bili bolesni u razredu. Pedijatrica je rekla da dugo nije vidjela toliko bronhitisa. Toma je po prvi puta od kada je došao doma iz bolnice, završio na ventolinu. Mi smo bili šokirani. I skoro svaki puta je od njega prehladu pokupio i Krofna. Ali u blažem obliku. Nadam se da ga ipak štiti majčino mlijeko. Nadam se. Cijelu godinu smo proveli noseći difuzor od jednog kreveta do drugog. Ostavila bih ga upaljenog jedan sat uz uzglavlje jednog djeteta, pa bih nosila drugome. I na kraju je ostao u sobi kod onoga koji je imao više sekreta i koji je više kašljao. Odlučili smo da ćemo na prvi znak prehlade reagirati tako. Od inhaliranja, mazanja prirodnim mastima, povećati unos tekućine. I uspjeli smo, taj put kada je završio na ventolinu, nije više nikada. Iako je do kraja školske godine skoro stalno bio šmrcav. O tome bih sada mogla pisati i pisati i ovu temu ostavljam za zimu. Tako će ipak biti korisnija, kada krene sezona 🙂

Danas na tržištu ima jako puno kvalitetne hrane, dodataka prehrani, eteričnih ulja, kozmetike, ali se sve to mora pronaći. Nije lako, na svojim greška učim. Učim svaki dan. Ali se trudim i jako sam zadovoljna kako kod nas stvari stoje doma. Dosta hrane nabavljamo tako da bude domaća, a ono što ne mogu pronađem kod osoba od povjerenja ili u dućanu poput Bio Svijet. Da li ste znali da oni jednom tjednom imaju dostavu hrane, naručite u utorak i u srijedu dobijete doma.

Puno sam toga otkrila i primijenila, a mnogo puta su mi pomogli i moji čitatelji. Oko Tomine pete godine tražila sam dobrog logopeda. Tada na blogu nisam puno pisala o ovakvim temama, više sam bila fokusirana na interijer. Ali kako je ta naša potraga dugo trajala i nismo bili prezadovoljni, odlučila sam postaviti pitanje na blogu. I zapanjila sam se koliko sam odgovora dobila. Hvala vam svima na tome, logopedica koja je radila s Tomom je najdivnije biće ikada. Preporučila bih je od srca svima. A što mi se posebno dopalo je to što je s nekom djecom radila i preko Skypa, jer su bili u pitanju ljudi koji žive van Hrvatske. Toliki trud i ljubav. I jako vjerujem da imam kvalitetne čitatelje i da će teme koje ću uz interijere i djecu početi dijeliti, izazvati pozitivne reakcije, da će i vas inspirirati da podignete kvalitetu vašeg života, unesete još zdravlja u vaše domove. Ja sam primijetila da oni dani kada pazim što jedem, što udišem i stavljam na kožu, kada se dovoljno krećem i spavam, da mi nema granica i da sam prepuna energije. A kada napravim obrnuto, “skupljam se i sastavljam” danima. Kao što sam i rekla, dugi niz godina koristim prirodno u svrhu poboljšanja kvalitete života, ali sam nedavno naišla na jedan blend za mame i bebe koji je mene oborio s nogu. To je ova mala bočica sreće: Gentle baby eterično ulje. Koristim ga u difuzoru ne samo prije spavanja, nego i tijekom dana ako osjetim potrebu. Napravila sam već nekoliko rolera, nosim ga sa sobom u torbici da je uvijek pri ruci, a mažem ga i na Tomu. Gentle Baby je mekana, mirisna kombinacija eteričnih ulja dizajniranih posebno za majke i bebe. Pomaže smirivanju emocija tijekom trudnoće i korisno je za smirivanje bebica i djece. Također je umirujuća za njegu kože. Mnoga eterična ulja u ovoj mješavini koriste se u elitnoj kozmetici kako bi poboljšala mladenački izgled. Pretpostavljam da tijelo samo reagira na ono što mu paše, i što mu treba. To je ona intuicija koju treba osluškivati. Kako mi ne pašu umjetni mirisi i kemikalije i izazivaju migrenu, mučninu i slabost, tako ovaj blend radi sve suprotno. Vjerujem da bi svatko od nas tako reagirano na neki miris koji mu paše. Ja sam valjda u toj fazi života kada mi odgovaraju blendovi za mame i bebe 🙂

Na Matejev prvi rođendan sam podijelila dio ovog teksta s vama na Instagramu. I uz interijere, djecu i putovanja, od sada ću dijeliti i teme prirodnog doma, nježnog roditeljstva. I nadam se da ćete i vi sa mnom dijeliti vaša iskustva. Jer ste mi i do sada pomogli. Mislim da sam online skupila jednu predivnu zajednicu meni jako dragih ljudi. Još bih vas zamolila jednu stvar. U zadnje vrijeme sam otpratila dosta profila, i planiram ih još puno otpratiti. Jer zbog algoritma koji ne ide baš nama u korist, ja uopće ne vidim profile koje sam zbog inspiracije zapratila još prije dugo dugo godina. Želim da mi profil bloga ostane takav da i dalje pratim ono što me inspirira za interijer, a ostale teme oko zdravog života i majčinstva prebacujem na profil Because I love you kid. Iako će se svi tekstovi nalaziti na ovoj web stranici, ali u drugim kategorijama, tako da ćete ih moći birati kada posjetite Lili 🙂 Svi ostali neka me slobodno pronađu na Facebooku, gdje mi nije bitno kakav mi je feed, tamo sam više fokusirana na komunikaciju i razne grupe.

Hvala vam od srca što ste tu sa mnom sve ove godine. S mnogima od vas sam se zbližila i smatram da online imam dostupno puno resursa koji mogu podići kvalitetu naših života. Zato ih koristite mudro i nemojte da se vrijeme online svede samo na skrolanje nečijeg feeda. Neka to vrijeme ipak bude kada nešto i naučimo i primijenimo na nama, našem domu i najdražima.

As we evolve, our homes should too.

Fotke koje sam skupila za ovaj blog post, nastale su prošli tjedan dan prije ročkasa i na dan ročkasa. Neki mali moodboard kako je kod nas doma. Ako imate neko pitanje vezano slobodno mi ga pošaljite u inbox ili na mail, i zapratite Because I love you kid, ako vas zanima kako vrlo jednostavno, u svega par koraka i vi možete vaš dom stvoriti u dom bez kemikalija i pretvoriti ga u zdravo mjesto za život. To je ono što ću ja dijeliti sa vama tamo i nadam se i vi sa mnom. Uživajte za vikend, pazite na sebe, jer znate kako kažu:

You can’t pour from an empty cup. Take care of yourself first.

Budite dobar primjer za svoje klince.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT