Modularne kućice, koncept modernih kuća – KOTO cabins

2022-10-24

Studio Koto su osnivali arhitekt Theo Dales i dizajnerski dvojac Johnathon i Zoë Little. Johnathon i Zoë vratili su se iz života na obalama norveških fjordova. Iznimno cijene minimalističku estetiku skandinavskog dizajna za koju su se vezali, te nordijski stil života i vrijednosti zdrave ravnoteže između posla i privatnog života. ‘Stvaramo prekrasne male objekte koje omogućuju ljudima da se povežu s prirodom i prihvate život na otvorenom.’ Njihova ambicija je stvoriti lifestyle brand koji je usredotočen na nordijski koncept Friluftsliv (izgovara se free-loofts-liv), izraz koji u prijevodu znači “život na otvorenom”. Norveški pjesnik Ibsen opisao je taj izraz kao vrijednost provođenja vremena u daljini na otvorenom za duhovno i mentalno blagostanje. Stvorili su ‘gotovo’ stambeno rješenje koje odgovara zahtjevima promjenjivih načina razmišljanja o kupnji kuće. Kako je brend napredovao, Koto je počeo gledati istočnije prema minimalističkom svijetu japanskog dizajna i njihovom fokusu na društvenu funkcionalnost. To je nešto što je oduvijek fasciniralo arhitekta Thea Dalesa. Koto stavlja naglasak na čistim i jednostavnim detaljima koji pružaju osjećaj smirenosti.

KOTO [KO-TO] – tradicionalna finska riječ za ‘ugodno kod kuće’.

Ove male cabins (ne znam kako bih ovo prevela na hrvatski jer nemamo tako lijepu riječ, pa javite ako vi znate) sastavni su dio krajolika i pružaju toplinu, utočište i mogućnost potpunog uranjanja u prirodu. Kotov modularni koncept omogućuje fleksibilnost. 1, 2, 3 ili 4-krevetne kombinacije s dodatnim ‘dodacima’ uključujući vanjske tuševe i saune. Dakle možete kombinirati različite elemente i spojiti ih u jedan životni prostor. Interijer je preplavljen prirodnim svjetlom, ugodnim kutcima i velikodušnim sjedalima uz prozor. Time se maksimalno koristi prostor dok se čovjek povezuje s vanjskim svijetom. Svaka spavaća soba dizajnirana je tako da se osjeća kao privatno utočište unutar krajolika, ključni komadi namještaja iz Haya odabrani su za stvaranje mirnog, minimalističkog okruženja. Interijer kupaonice je u tamim bojama i bakrenim detaljima, Lusso elementi pridonose osjećaju “noir raskoši”. Crni vanjski tuš i dodatna kabina za saunu doprinose “spa” iskustvu.

“As both designers and parents, we recognise the dynamic relationship between nature, quality design and one of life’s great luxuries – spending time with friends and family. Each and every Koto home embodies this ethos.”

Čvrsto vjerujemo u etos skandinavskog dizajna i u njihov način života. Provođenje kvalitetnog vremena u prirodi s prijateljima i obitelji jedan je od velikih životnih luksuza.

Kolekcija KOTO cabins je dizajnirana da traju cijeli život i mogu se čak godinama kasnije premjestiti na potpuno drugo mjesto.

Za više informacija pogledajte KOTO cabins website i Instagram.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT