Ispravna higijena nosa i briga o zdravlju na prirodan način

2020-01-24

Krajem studenog prošle godine, u prostoru lijepog Egoist bara na Cvjetnom naselju, održan je Nosiboo event. Mogli ste isprobati Nosiboo i naučiti više o ispravnoj higijeni nosa i zašto je ona toliko važna. @lucieslittleloves i ja govorile smo o svom iskustvu, a podržao nas je @funbaby.hr. Osim o Nosiboo uređaju, mogli ste naučiti i više o tome kako brinuti o zdravlju svoje obitelji na sasvim prirodan način. Nas dvije smo donijele ulja i difuzore, tako da su svi gosti mogli uživo isprobati i iskusiti njihove dobrobiti. Isto tako testirali smo i Nosiboo uređaj, a vi ste nam postavljali sva moguća pitanja ☺️
Organizirana je zdrava hrana i piće, svježe cjeđeni sokovi. Jako smo se razveselili što smo neke od vas po prvu puta upoznali u živo.

Koliko je važna higijena nosa kod djece, naučila sam još dok sam bila mala i non stop imala upale sinusa. Sate sam provodila ispod ručnika, iznad lonca s kamilicom.
Godine idu, tehnologija napreduje. Danas toliko toga možemo napraviti doma sami. Puno vas me pita što kada krene curiti nos? 

Evo par savjeta: redovito čišćenje nosa, provjetravanje stana, briga o kvaliteti zraka. Dakle difuzor je upaljen nekoliko puta preko dana, a pogotovo preko noći. Primjena čistih terapeutskih ulja na koži kako bi se inhalirali. Povećan unos tekućine jer time razrjeđujemo bronhijalnu sluz. Kvalitetna hrana, juhice, voćni sokovi.

Nos čistimo fiziološkom svako malo. Obavezno prije spavanja i hranjenja, i po potrebi. Nakon fiziološke ide izvlačenje sekreta. Prije smo to radili s usisavačem. I ide to van, ali treba izvući svaki put usisavač, a kasnije iz njega izlazi tak krasan smrad na ustajale šmrklje. Eh sada imamo jedan jako zgodan mali aparat koji se zove Nosiboo. Ima mekani nastavak za nos, prilagođenog oblika, i vrlo lako se namjesti u nosnicu. Nema grebanja. Sekret se zadrži u plastičnoj posudici. Ja sve uvijek prokuham na kratko prije upotrebe, a u vodu kapnem malo bijelog octa. Iako ovo nije potrebno, samo operite ispod mlaza vruće vode. Lagan je, nosimo ga po stanu za Krofnom. I odradi svoj posao baš kako treba ✔️
Na prsa mu mažem pripravke za lakše disanje (eterična ulja razrijeđena u baznom ulju 🌱). Difuzor radi cijeli dan, ali ne zaboravite redovito provjetravati prostorije! Ako dijete nema temperaturu, obavezno izlazite u šetnje. Kuhana hrana cijeli dan, posebno juhice. Jako važno je unijeti puno tekućine. Ona razrijedi bronhijalnu sluz i sekret. 
Dok beba spava, mi smo znali pod madrac staviti knjige kako bi ga nakosili. Jer bebi se ne stavljaju jastuci, a ako je po nagibom, lakše diše. Matej do sada nikada nije bio na antibioticima. A prehladio se baš svaki puta na putovanju. I u Amsterdamu i Parizu! U Amsterdamu nismo imali fiziološku, pa se sjećam potrage po ljekarnama u centru. Kod njih se ne prodaje u bocama, nego u malim plastičnim ampulama. U Pariz smo nosili bocu fiziološke jer smo očekivali šmrklje. I došle su nakon par dana. Sjećam se kako smo na aerodrom došli s bocom i špricom i čistili noseve klincima prije povratka u Zagreb. Ekipa okolo nas se baš dobro nasmijala. Naravno bocu smo bacili prije ulaska na check in. A da mi je tada u torbi bio Nosiboo, jer usisavač nemam namjeru vući na put s klincima.

Zašto je važno ukloniti nosni sekret?
Novorođena djeca dišu kroz nos od trenutka svojeg rođenja, pa neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni infi cirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Redovitom higijenom nosne šupljine komplikacije poput upale uha i svi drugi problemi mogu se spriječiti.
Mi klincima čistimo nos prije svakog hranjenja, jer nema šanse da mala beba može dojiti dok ima nos pun sekreta.

Jačina usisavanja se može podesiti da bude primjerena kako za dojenčad tako i za djecu.

Nosiboo možete upotrebljavati više puta na dan. Preporučujemo upotrebu uređaja prije spavanja, hranjenja i dojenja da djetetu osigurate lako i mirno disanje.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT