DIY Watt & Veke snow flower

2019-12-25

Već dugo dugooo gledam Snow flower od Watt & Veke. Na švedskom se kaže Snöblomma. Imaju toliko divnih modela. Teško mi je bilo odlučiti koja mi je najljepša. Pogledajte što sve nude od blagdanske rasvjete.

Snöblomma brings your mind to a ballet dancer! 

Ali su dosta skupe. Ne samo za naše pojmove, nego i za bloggerice koje pratim sa sjevera Europe. Ove godine sam htjela baš sve ukrase doma napraviti s klincima. Jako me pogađa sva neimaština oko nas, vidim kako ljudi teško žive i nisam htjela kupovati ukrase. Možda koju sitnicu, ali to je to. Čvrsto vjerujem da su najljepši ukrasi koje napravimo sami. Međutim kako to ide s malcima, Matej je pokupio virozu koja je trajala dosta dugo. Na kraju se i zakomplicirala i još uvijek je na antibiotiku. Pa ću sljedeće godine biti pametnija i krenuti raditi dekoracije u listopadu 🙂

Buy presents

Wrap gifts someone in a hug

Send gifts peace

Donate Shop for food

Be See the lights

Prije dva tjedna sam počela raditi zvijezdu. Završila sam je malo prije Badnjaka. Fotkala sam proces dok sam radila i skupila fotkice da vam pokažem kako je ovo stvarno jednostavno za napraviti. Samo treba strpljenja i malo vremena.

Papirnate dekoracije su jako popularne i nalaze se na svim najljepšim fotkama blagdana. Ja sam ove godine napravila nekoliko vrsta, ali tutorial sam složila za ovu di ima najviše posla. Neki od vas se možda odluče napraviti svoju sada za vrijeme blagdana i ukrasiti svoje zidove, a za druge neka se nađe za sljedeću godinu. Znam da će biti puno pitanja kako sam to napravila, a s fotkama je lakše pojasniti proces. Voljela bih da svi uspijete napraviti ovu predivnu dekoraciju.

Sve što vam treba za izradu je: papir za pečenje, lijepilo, škare, olovka, karton.

Kada sam ušla u dućan i gledala koji ću papir za pečenje kupiti, skužila sam da ima nekoliko vrsta bijelog papira. Uzela sam onaj koji je bio najbjeliji. Bilo je nekih dosta prozirnih. Ovaj moj je koštao svega 8kn. Treba vam 1.5 rola za dekoraciju promjera 60cm. Ukoliko radite manju, onda je dovoljna i jedna rola. Potrošila sam dvije tube ljepila. Olovku, škare i karton imate doma. Za izradu dekoracije izdvojite vrijeme. Neka vam ne bude stres. Svaku večer po malo i gotovi ste kroz par dana.

Here’s what you need:

  • Rolu papira za pečenje
  • Tvrđi papir /karton od kojega ćete napraviti predloške
  • Ljepilo
  • Olovka
  • Ravnalo
  • Škare
  • Vrpcu, trakicu
  • Paper clips, ne znam kako ovo ispravno prevesti na hrvatski

Napravite tri predloška od kartona. Ja sam koristila karton od kutije koju sam namjeravala baciti. Dolje su dimenzije za moju zvijezdu. Vi napravno prilagodite veličinu vašem prostoru. Ukoliko je namjeravate postaviti na prozor, izmjerite ga 🙂 Presavinite papir po sredini, nacrtajte ovalni dio. Ja sam koristila zdjelu iz kuhinje. Tako će vam biti simetrično s obje strane.

Velika: 30 cm x 20 cm

Srednja: 20 cm x 17 cm

Mala: 11 cm x 15 cm

Iscrtajete oblike i izrežite ih. Mene ne smeta da se na papiru vide tragovi olovke. Ukoliko mislite da bi vas to moglo smetati, režite po unutarnjem rubu 🙂

Organizirajte se kako mislite da bi vam bilo lakše. Možete svaki dan izrezati oblike za jedan sloj zvijezde, savinuti ih i zalijepiti ili odjednom izrezati sve.

Kada krenete savijati papir, pokušajte da sve strane budu simetrične. Širina bi trebala biti oko 1 cm. Efekt će biti najljepši ako je sve jako slično. Zato se potrudite. Mene je ovo podsjetilo na izradu lepeza u vrtiću. Ili u osnovnoj školi, više se ne sjećam 🙂

Nakon toga presavinite svaki komad točno na sredini, tako da bude simetrično. I evo tada me baš podsjetilo na lepezu.

Za moju snow flake, napravila sam 11 velikih lepeza, 11 srednjih i 12 manjih. Mogla sam staviti ponegdje više ili manje. Bitno je da mogu formirati krug. Vi onda birate da li želite da je gušća ili da se više raširi.

Moj prijedlog je da zalijepite pola velikih u jedan bunt, i pola u drugi. Ostavite da se osuši preko noći. Neka su spojene s paper clips. Sutra ih rastvorite, pažljivo. Zalijepit će se i poneki dijelovi koje ne želite. Ne brinite, samo ih pažljivo odlijepite rukom i maknite višak ljepila (ako je curilo). Ja sam tada isprobala da li mogu spojiti te dvije polovice u krug ili bih procijenila da li trebam dodati još koji komad.

Taj dio nisam fotkala, dugo je trajao s obzirom na Matejevu virozu. Ali zadnji korak je bio ovakav:

Eh tu sam skužila da mi je najmanji, zadnji sloj bio preširokog promjera, pa sam krenula rezati nove oblike koji su bili dimenzija koje sam vam navela na početku tutorijala. Nema veze, njih sam isto iskoristila za lijepe ukrase.

Kada napravite sva tri sloja, imate opciju da prije lijepljenja, između najveće i srednje zvijezde napravite dodatni prostor u koji ćete staviti lampice. Pa vaša viseća dekoracija može biti i lampa. Taj dio tutoriala pogledajte kod Leitn Tos Inspiration. Ove godine sam baš bila na knap s vremenom, pa sam radila bez tog dijela. Ali sljedeće godine ću napraviti i jednu takvu. Meni se takve lampe dopadaju na prozorima. A ako je stavljate na zid, onda mi je bolje bez. A razlog je debljina dekoracije. S tim dodatnim dijelom ide dosta u prostor i to mi se ne dopada. Kada se stavi na prozor, ne smeta. Pa razmislite i o tome prije izrade.

Kada je svaki sloj gotov, krenite s lijepljenjem. To možete napraviti u isto vrijeme. Ljepilo stavite na otprilike polovicu gornjeg sloja. Stavite sloj na sloj i gore stavite nešto malo teže da pritisne prema dolje kako bi se lijepilo bolje primilo. Nemojte baš staviti nešto preteško da ne zgužva papir. Ostavite tako preko noći.

Ja sam još prije lijepljenja iza srednjeg sloja, stavila i vrpcu s kojom ću objesiti dekoraciju na zid.

Ovo su još neke od dekoracija koje smo radili od smeđeg papira za pečenje i ostatka tapete.

can’t take my eyes off you

I’ve brought a tiny miracle of nature: a single snowflake! 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

[…] za pečenje. Super ideju kako se zabaviti ovog vikenda i pritom izraditi nešto divno, pronađite ovdje. Dodatne upute možete pratiti i na Lidijinom Instagram […]

ADD A COMMENT